Cliquer pour agrandir !
Solderen van een micro-drukknop.
Niets is zo goed voor het overwinnen
van uw reserveringen als zo’n mechanische component.
Wie al heel lang ervaring heeft in de elektronica, heeft misschien niet meer zoveel behoefte aan nieuwigheden. Hoe meer we ergens van weten, hoe minder we geneigd zijn om open te staan voor het onbekende. Dat is wel jammer want iedereen zou juist moeten kunnen profiteren van technische innovaties in plaats van ze te vrezen. Daarvoor moeten we eerst onze reserveringen overwinnen. Natuurlijk vermindert met de leeftijd onze lichamelijke conditie, ons gezichtsvermogen en onze handigheid in fijne motoriek, maar het probleem lijkt waarschijnlijk groter dan het is. Hebt u ook zo’n moeite met de miniaturisatie van SMD’s?

Niet alleen uw ogen worden minder, maar ook uw nieuwsgierigheid

Deze video laat zien dat het handmatig solderen van SMD’s een kwestie van oefenen is. Iets dat iedereen kan leren. Het is wel belangrijk om daar geschikt gereedschap voor te gebruiken: een soldeerbout met een fijne punt, maar met voldoende vermogen om een rechthoekige oppervlakte te verwarmen, een microscoop (hier een Andonstar ADSM201), goede verlichting en tenslotte soldeer en soldeerpasta of flux.   

De Andonstar ADSM201-microscoop: SMD-vriendelijk

De behuizingen van de componenten die in de loop van deze video worden gesoldeerd variëren van gangbare transistors, kleine SOT’s tot wat grotere TO-behuizingen, zoals die van MOSFET’s of van spanningsregelaars. In elk geval gaat het om componenten die u bij een reparatie misschien moet vervangen.
Om u nog beter te overtuigen, worden in deze demonstratievideo ook enkele andere componenten gesoldeerd: weerstandsarrays, micro-drukknoppen enz.
 

Zoals verschillende mensen in de commentaren terecht opmerken, heeft deze video een soort van therapeutische werking! Als u na het kijken van deze video niet (op zijn minst) zin hebt om het zelf eens te proberen, dan gaat waarschijnlijk niets helpen om u aan de SMD’s te krijgen. Helaas!
Toch gaat niet alles perfect in deze video. Meer ervaren soldeerders gebruiken minder soldeer, minder soldeerpasta (ook wel flux genoemd), een krachtiger soldeerbout (krachtiger hoeft niet per se heter te betekenen!) en ze verhitten eenmaal gemaakte lassen niet onnodig opnieuw.