Apple staat erom bekend dat het nogal radicaal kan snoeien. Zij waren de eersten die computers helemaal zonder floppy-diskdrive op de markt brachten en staan garant voor extravagante dingen. Denk alleen maar aan de eenknopsmuis of de ongebruikelijke aansluitingen. Maar met het verwijderen van de MagSafe is Apple misschien wel wat te ver gegaan. Gelukkig is de redding nabij!

De onlangs door Apple gepresenteerde nieuwe MacBooks hebben niet alleen geen optisch loopwerk meer, maar ook de verder wijd en zijd beschikbare klassieke USB-interface is dan wel niet helemaal verdwenen, maar toch beperkt. Maar dat is nog niet alles: ook de vertrouwde functietoetsen vielen ten prooi aan de manie van de vooruitgang. Die laatste zijn op de MacBooks vervangen door de Touch Bar, een OLED-strip met Touch-bediening boven het toetsenbord, wat fans van het Californische computerconcern over het algemeen heel innovatief en interessant vinden.
 
Maar naast deze vooruitgang zijn er ook zaken die minder enthousiasme oogsten: voor de connectivity zijn er nu in plaats van USB-poorten aan elke kant twee Thunderbolt-3-interfaces met stekkerbussen volgens de USB-C-standaard. Met deze interfaces en de display-poort, ethernet, geluidsaansluitingen en USB is weliswaar een heleboel mogelijk, maar deze nieuwe connectors zijn mechanisch niet meer compatibele met de voorganger Thunderbolt-2. Sommige potentiële klanten ergeren zich, omdat ze niet alleen veel geld moeten uitgeven voor deze slanke hardware, maar straks ook nog ettelijke adapters moeten kopen en eventueel zelfs meezeulen. Ze vinden deze stap te radicaal, want zelfs voor het aansluiten van een iPhone van dezelfde leverancier zou een TB3/USB-adapter nodig zijn. De echte Apple-fans moeten dat misschien via WLAN gaan oplossen.

Maar het vervelendste is, dat Apple ook een uitvinding heeft afgestoten die heel geliefd was: de magnetische koppeling van de netvoeding via MagSafe die voorkomt dat de dure laptop op de vloer klettert, als iemand per ongeluk over de kabel struikelt. Er zijn alleen nog vasthoudende USB-C-connectors.
 

Een kleine startup uit Californië heeft hiervoor de passende oplossing: Snapnator: Een kleine adapter-stekker voor USB -C, die de ontbrekende magnetische koppeling toevoegt. Er is behoorlijk wat vraag naar, want de crowdfunding-campagne op Kickstarter loopt pas een paar dagen en heeft nu al een viervoud van de benodigde $ 25.000 opgeleverd, terwijl de campagne nog 49 dagen loopt!
De 300 exemplaren van de goedkoopste versie van 19 $ zijn allemaal al weg; de goedkoopste nog beschikbare versie is nu 29 $. Vooral het pakket Snapnator + USB -adapter voor 30 $ lijkt heel interessant te zijn, want zonder die laatste kun je bijna niet.