SniffPhone herkent kanker in uitgeademde lucht

18 maart 2019, 10:59
Diagnose van kanker met de SniffPhone. Afbeelding: SniffPhone
Diagnose van kanker met de SniffPhone. Afbeelding: SniffPhone
Een apparaat met de naam SniffPhone, dat zich op dit moment nog in het prototypestadium bevindt, maakt het vroeg herkennen van maagkanker snel en gemakkelijk mogelijk door een analyse van de uitgeademde lucht. Deze nieuwe methode zou bij de preventie van maagkanker voor een omwenteling kunnen zorgen.

De SniffPhone is een kleine tester, die is ontwikkeld voor kankerpreventie en kan worden aangesloten op een smartphone. Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van het EU-subsidieprogramma Horizon 2020. Negen verschillende partners hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het apparaat.
De SniffPhone wordt voor de mond gehouden en de patiënt ademt uit op de sensor voor het uitvoeren van een ademtest. Het apparaat meet de vluchtige organische verbindingen in de lucht met zeer gevoelige nanotechnologische, chemische sensoren. De meetresultaten worden door een smartphone via Bluetooth naar een speciaal cloudplatform gestuurd, waar medisch personeel het kan gebruiken voor analyse en diagnostiek.

Elektronische vroege diagnostiek

Deze nieuwe werkwijze voor kankerpreventie heeft veel voordelen in vergelijking met normale methoden. Het apparaat is draagbaar, de meting verloopt comfortabel en pijnloos. Dankzij deze techniek komt er nu een eenvoudig, snel en voordelig alternatief voor het vroeg herkennen van maagkanker ter beschikking. Bij het project zijn prototypes van de SniffPhone ontwikkeld en gevalideerd door klinisch onderzoek. De volgende stap in het project is het zoeken naar een financiering voor deze innovatieve methode voor het vroeg herkennen van kanker. Het in de markt zetten van het apparaat moet dan via een spin-off gaan gebeuren.

Het Finse onderzoekscentrum VTT is één van de partners in het project. Zij hebben de implementatie van de verplaatsing van data van de smartphone naar de cloud voor hun rekening genomen. VTT heeft ook geschikte analysetools en -methoden voor de diagnostiek bij patiënten met een verhoogd risico ontwikkeld en een mobiele toepassing ontwikkeld, die de patiënten bij het gebruik van het apparaat en bij de ademtest ondersteunt en een vooranalyse van de resultaten mogelijk maakt. Er is ook een analysetool voor artsen ontwikkeld, waarmee de analyseresultaten van de ademtests kunnen worden weergegeven.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items