Elektor Team

Spuitlaag schermt optimaal af

10 december 2013, 14:37
Spuitlaag schermt optimaal af
Spuitlaag schermt optimaal af

De in afschermingen gespecialiseerde firma Chomerics heeft twee nieuwe afschermingsmaterialen ontwikkeld met de benamingen CHO-Shield 604 en CHO-Shield 571. Hierbij gaat het om geleidende polymeren voor het afschermen van  elektronische schakelingen tegen stoorsignalen (EMI). Het grote voordeel van de nieuwe materialen is het feit dat ze op een oppervlak (bijv. de binnenkant van een kunststof behuizing) kunnen worden gespoten en voor bepaalde toepassingen even goed functioneren als een metalen coating of een behuizing van blik.

 

CHO-SHIELD 604 is een ééncomponent-polyurethaan-material waarin zilverdeeltjes zijn verwerkt. Daarmee is afscherming mogelijk tot circa 100 dB in het bereik van 10 MHz tot 10 GHz, bij hogere frequenties van 10 tot 18 GHz is dit nog steeds 80 dB. CHO-SHIELD 571 is een tweecomponenten-epoxy-materiaal met zilverdeeltjes, waarmee een afscherming tot 120 dB wordt bereikt van 10 MHz tot 10 GHz en nog steeds tot 100 dB van 10 tot 18 GHz. De oppervlaktegeleiding van beide materialen bedraagt maximaal 10 mΩ/mm.

 

De twee geleidende polymeren van Chomerics kunnen met behulp van precisie spuitinstallaties exact op die plekken worden aangebracht waar afscherming nodig is. Ze zijn allebei na het aanbrengen flexibel en daardoor goed bestand tegen allerlei omgevingsinvloeden. De uitzettingscoëfficiënt van CHO-SHIELD 571 komt overeen met die van gangbare epoxy-behuizingen, hierdoor wordt een goede hechting van het materiaal aan de behuizing gegarandeerd. Beide materialen zijn bestand tegen golfbadsolderen tot 262 °C, de maximale continutemperatuur mag 85 °C bedragen.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items