Aan het begin van deze maand heeft de wapenfabrikant Lockheed Martin een laserwapen gepresenteerd, dat een enkele straal met een vermogen van 58 kW kan produceren, wat een nieuw wereldrecord is voor dit type lasers. Lockheed Martin bereidt op dit moment de levering van het lasersysteem aan het US Army Space and Missile Defense Command voor, waar het verder wordt getest.

Het lasersysteem van Lockheed Martin behoort tot de klasse van de gecombineerde glasvezellasers, die een laserstraal opbouwen uit meerdere individuele laserbronnen, waarvan het licht via glasvezels wordt samengevoegd tot één krachtige straal. Deze techniek is in principe schaalbaar en maakt het mogelijk het totale vermogen te vergroten door meer laser-deelsystemen toe te voegen. De ontwikkeling is gestimuleerd door het Robust Electric Laser Initiative Program van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Voor de reële tactische inzetbaarheid van lasersystemen zijn vooral kleine afmetingen van belang, zodat zo’n systeem betrouwbaar op militaire voertuigen kan worden getransporteerd en gebruikt. Lockheed Martin is er in geslaagd om een lasereenheid te bouwen, die dicht bij de diffractielimiet komt. Dat betekent, dat de laser dicht bij de natuurkundig haalbare grens van de concentratie van de energie op één punt komt. De efficiëntie van de omzetting van elektrische energie in laservermogen heeft de hoge waarde van 43 % bereikt. Laserwapens zullen in de toekomst kinetische vuurwapens kunnen aanvullen om bijvoorbeeld zwermen drones of grote aantallen aanvliegende raketten of mortiergranaten uit te schakelen. Ze zijn dus ook bijzonder geschikt voor het beschermen van gevoelige civiele doelen zoals bijvoorbeeld kerncentrales of andere infrastructuur.