Jan Buiting

Starter kit voor autocamera’s

28 december 2017, 09:18
Afbeelding: Renesas Corp.
 
Afbeelding: Renesas Corp.
 
Elektor-lezers die vakbeurzen als ESC in de Verenigde Staten en embedded world in Europa hebben bezocht, weten dat Renesas een flinke reputatie heeft als ontwikkelaar van ruime, krachtige starter kits. Hun nieuwste kit is gericht op het hogere marktsegment, iets voor echt ambitieuze ontwikkelaars die willen bijdragen aan de auto van de toekomst. Er wordt op dit moment nog aan gewerkt, maar we kunnen alvast verklappen dat hij niet goedkoop zal zijn.

Volgens Renesas zal de R-Car V3M Starter Kit helpen om het ontwikkelen van NCAP (New Car Assessment Program) front camera-toepassingen, surround view-systemen en LiDAR’s te vereenvoudigen en versnellen. De kit is gebaseerd op het bestaande beeldherkenningssysteem R-Car V3M. Door de R-Car V3M Starter Kit te combineren met ondersteunende software en gereedschappen, kunnen systeemontwikkelaars gemakkelijker front camerasystemen ontwikkelen, wat leidt tot gereduceerde ontwikkelkosten en een snellere time to market.

Renesas heeft ook een uitbreiding voor de R-Car V3M aangekondigd in de vorm van een nieuwe, geïntegreerde hardware accelerator voor krachtige convolutionele neurale netwerken (CNN’s) voor functies zoals wegdetectie en objectclassificatie die steeds meer worden gebruikt in automotive toepassingen. Dankzij de innovatieve hardware accelerator van de R-Car V3M kunnen CNN’s werken met een zeer laag vermogensverbruik, wat niet haalbaar is met CNN’s die draaien op CPU’s of GPU’s.

De nieuwe R-Car V3M Starter Kit, de R-Car V3M SoC en de ondersteunende software en gereedschappen inclusief Renesas’ open source geïntegreerde ontwikkelomgeving e² studio IDE maken deel uit van Renesas’ open, innovatieve vertrouwde Renesas autonoom Platform voor ADAS en geautomatiseerd rijden dat complete end-to-end oplossingen biedt van cloud-toepassingen tot sensornetwerken en voertuigbesturing.

De nieuwe starter kit is meteen klaar voor gebruik. Naast de vereiste interface en gereedschappen, bevat de kit essentiële componenten voor het ontwikkelen van ADAS en geautomatiseerde voertuigbesturing, inclusief 2 GB RAM, 4 GB eMMC (embedded Multi-Media Controller) geheugen, Ethernet, display-outputs en debug-interfaces.

De R-Car V3M Starter Kit wordt ondersteund door een Linux BSP (Board Support Package)), dat beschikbaar is via elinux.org. Andere commerciële besturingssystemen zullen vanaf volgend jaar beschikbaar komen. Codeplay komt in het eerste kwartaal van 2018 met OpenC en SYC voor de starter kit. Meer tools, codevoorbeelden en application notes voor computervisie en beeldverwerking komen in de loop van 2018 beschikbaar.

Naast de R-Car V3M Starter Kit brengt Renesas ook CNN’s met een zeer laag vermogensverbruik voor beeldherkenning en -classificatie op de R-Car V3M SoC. Met de R-Car V3M is implementatie van krachtige, energiezuinige CNN-netwerken in NCAP camera’s mogelijk, wat niet te realiseren is met traditionele CPU- of GPU-architecturen met een groot vermogensverbruik.

De Renesas R-Car V3M is nu verkrijgbaar. De R-Car V3M Starter Kit met een Linux BSP komt in het eerste kwartaal van 2018 beschikbaar, in eerste instantie in beperkte hoeveelheden. Een compleet aanbod met een uitgebreide software-oplossing is ingepland voor het derde kwartaal van 2018.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items