Stralingsmeter voor je smartphone

9 januari 2017, 11:00
Stralingsmeter voor je smartphone
Stralingsmeter voor je smartphone
Radioactieve straling is iets dat overal op aarde aanwezig is, maar ze is heel schadelijk voor levende wezens als ze een te grote dosis straling oplopen. Met de nieuwe portable Dosime stralingsmeter kun je de hoeveelheid straling in je omgeving meten en via een app zichtbaar maken op je smartphone. Het apparaatje is maar enkele centimeters groot en kan met zijn 57 gram gemakkelijk overal worden meegenomen.

De Dosime stralingsmeter kan straling meten tot 100 R/h, tot een maximale dosis van 1000 rem. Het apparaatje kan röntgen- en gammastraling detecteren, maar helaas niet de zeker zo gevaarlijke alfa- en bèta-straling. De verbinding met de smartphone gebeurt via Bluetooth Low Energy. De Dosime wordt geleverd met een bijpassende lader, hij werkt ongeveer 10 dagen op een acculading. In huis kan hij in de lader worden gestoken en maakt hij contact met het Wifi-netwerk.

De Dosime stralingsmeter is binnenkort leverbaar voor een prijs van circa $250. Voor die prijs koop je naar ons idee vooral gemoedsrust. De fabrikant geeft op zijn website zelf aan dat 82% van alle straling die we ontvangen van natuurlijke aard is. De resterende 18% is afkomstig van mensgeproduceerde bronnen, waarvan het grootste deel ook nog wordt geleverd door medische apparaten (zoals röntgen-apparatuur in een ziekenhuis).
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items