Stroom-etende bacteriën

27 juli 2016, 23:01
„Elektronische“ bacteriën leven van elektronen, niet van koolwaterstoffen. Foto: Derek Lovley/SPL
„Elektronische“ bacteriën leven van elektronen, niet van koolwaterstoffen. Foto: Derek Lovley/SPL
Biologen aan de USC (University of Southern California) hebben een heel bijzonder soort bacterie ontdekt, die geen suiker verwerkt in zijn stofwisseling, maar kan leven van puur elektrische energie. Wie zich de biologieles op school nog kan herinneren, weet dat voor de stofwisseling van cellen normaal gesproken stoffen zoals glucose nodig zijn. „Fascinerend“ zou in dit geval niet alleen Spock van het ruimteschip Enterprise zeggen, maar elke elektronicus zet grote ogen op.
Het is nog lang niet duidelijk, wat we met deze Super-Power van de bacteriën allemaal zouden kunnen doen, maar één ding staat al vast: Ze kunnen zich organiseren tot een soort biokabel en dan, net als een koperen kabel, stroom geleiden. Ze kunnen trouwens nog veel meer merkwaardige dingen. Ze kunnen zelfs een elektronenoverschot opwekken aan hun oppervlakte en dan stroom laten lopen. Maar dat is nog niet alles: ze kunnen rechtstreeks uit stroom de nodige energie putten om te overleven.
 
Video: New Scientist

De bacteriën zijn ontdekt toen de biologen gewoon sedimenten van de zeebodem in hun lab haalden, er elektroden in staken en een spanning aanlegden. Bij hoge spanning „vraten“ de bacteriën de elektronen zowat van de elektroden en bij kleine spanningen gaven de bacteriën zelf elektronen af. It’s life, Jim, but not as we know it...

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items