Elektor Team

Studenten TU Delft ontwikkelen nieuwe recordraket

10 december 2013, 14:36
Studenten TU Delft ontwikkelen nieuwe recordraket
Studenten TU Delft ontwikkelen nieuwe recordraket

Het Europese hoogterecord dat studenten van de TU Delft in 2009 met hun zelfgebouwde Stratos-raket in handen kregen, smaakte naar meer. Dit weekend beginnen ze aan een nieuwe uitdaging met de eerste testvlucht op de Veluwe voor Stratos II. Met deze lancering naar 1,5 km testen de studenten cruciale systemen voor Stratos-II, waarmee ze in 2012 een hoogte van 50 km willen bereiken. Daarna volgt het ultieme doel: 100 km, waar de atmosfeer ophoudt en de ruimte begint.

 

Een onbemande raket naar de grens van de ruimte schieten, is geen eenvoudige taak en dat is nog nooit door studenten bereikt. Het eigen record van de Delftse studenten staat nu op 12,2 km, het Europese record voor zelfbouwraketten.  Met hun geheel nieuwe raket Stratos II willen de studenten dit in 2012 stevig aanscherpen tot een hoogte van 50 km, waarbij ze ook educatieve en wetenschappelijke experimenten uitvoeren. In het jaar daarna willen ze met een gemodificeerde variant proberen de ruimte te halen.

 

Stratos II zal vermoedelijk in 2012 vanuit Scandinavië gelanceerd worden naar een hoogte van 50 km. Daarna kunnen de studenten beginnen aan het aanpassen van de raket om de 100 km te bereiken: het begin van de ruimte. Het plan is om de neuskegel te vervangen door een slanke 'dart'. Stratos II moet die dart zoveel snelheid geven dat deze naar de grens van de ruimte door kan schieten.

 

Het project Stratos wordt uitgevoerd door 30 studenten Elektrotechniek en Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft. De ontwikkeling doen zij naast hun studie. Doel van de Delftse raketvereniging is om studenten ook in de praktijk ervaring met ruimtevaarttechnologie te laten opdoen.

 

De vereniging organiseert onder meer een introductieproject voor nieuwe leden. Ook op 13 mei lanceren vijf groepjes hun eigen raketten, met de opdracht een kippenei te lanceren en heel weer te laten landen: de 'Scrambled egg competition'.

 

Meer info:
www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=afbf196b-4e48-4628-a5b7-85b2045519db&lang=nl

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items