Supercamera met 500 MP voor bewaking in China

6 oktober 2019, 13:24
Supercamera met 500 MP voor bewaking in China
Supercamera met 500 MP voor bewaking in China
Wetenschappers van de Fudan Universiteit en het Changchun Institute of Optics, Precision Mechanics and Physics in China hebben een camera ontwikkeld met een extreme resolutie van 500 megapixels. De supercamera is in de Cloud aangesloten en een AI kan gezichten in de massa's herkennen. Deze technische vooruitgang lijkt een bedreiging voor de vrijheid.

Ten eerste: Dit is niet de camera met de hoogste resolutie ter wereld. Een camera met 570 MP is sinds eind 2018 in gebruik voor onderzoeksdoeleinden in de natuurkunde - en wordt daarom verstandiger ingezet. Met de Chinese supercamera, aan de andere kant, is het expliciete doel om uit duizenden gezicht details te vinden van een enkele persoon - naar verluidt in een drukke stadion, maar waarschijnlijk ook tijdens een demonstratie. Deze  innovatie is dan ook twijfelachtig, en in de handen van totalitaire regimes geen glorieus vooruitzicht voor de mensheid.

Op de internationale industriebeurs in China werd de camera gepresenteerd door Xiaoyang Zeng, een wetenschapper die betrokken is bij de realisatie ervan. De afbeelding laat zien dat het een camera-array is bestaande uit vier rijen van negen individuele camera's, waarvan de gegevens vervolgens worden gecombineerd tot één beeld. Technisch gezien is het moeilijk om een reuzen sensor te produceren met zoveel individuele pixels die groot genoeg is voor een acceptabele gevoeligheid. Echter één enkele lens zou ook grote problemen opleveren en extreem duur worden om zeer hoge resolutie mogelijk te maken.

De camera stuurt de gegevens van zijn 500 megapixels naar de Cloud en een AI-gebaseerde realtime gezichtsherkenningsoplossing haalt vervolgens de individuele gezichten uit foto's van meer dan duizend mensen. Alsof deze natte droom van dictators nog niet genoeg was, lijkt de camera met deze resolutie video's op te kunnen nemen, wat gelukkig praktische problemen oplevert met de enorme hoeveelheid data die wordt gegenereerd.

Volgens rapporten zien de meeste Chinese deskundigen deze technologie voor toepassingen in de militaire, nationale defensie en openbare veiligheid. Daarover hoeft geen commentaar te worden gegeven.

Hoewel optische bewaking in China al een dagelijkse realiteit is, zullen dergelijke oplossingen waarschijnlijk de privacy van burgers nog meer inperken.

Naar schatting zijn momenteel in China 200 miljoen camera’s in het openbaar actief .

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items