Supercomputer met 64 Raspberry Pi's

10 december 2013, 14:37
Supercomputer met 64 Raspberry Pi's
Supercomputer met 64 Raspberry Pi's

Een team van de universiteit van Southampton onder leiding van professor Simon Cox heeft met behulp van 64 goedkope Raspberry Pi computerbordjes een supercomputer gebouwd. Bijzonder detail is hierbij het feit dat de 6 jaar oude zoon van professor Cox, James, heeft geholpen bij de mechanische constructie (Lego!) en het testen van de computer.

 

Nadat het team voldoende Raspberry Pi computers had weten te bemachtigen, werd gestart met het combineren van alle printen tot één (super)computer. De voor de Pi's benodigde software werd samengesteld op basis van een standaard Debian Wheezy system-image. Op de website van de universiteit is een complete handleiding te vinden voor degenen die met een aantal Pi's zelf een supercomputer willen bouwen.

 

Het geraamte waarin de 64 Raspberry Pi's zijn ondergebracht, is gemaakt van Legoblokken. Het ontwerp hiervoor is door Simon en zijn zoon James samen gemaakt. Ook namen ze beide het testen tijdens de zomerperiode voor hun rekening, waarbij gebruik werd gemaakt van de gratis computertalen Python en Scratch. De machine die de naam "Iridis-Pi" heeft gekregen (afgeleid van de "grote" Iridis-supercomputer van de universiteit), is voor een supercomputer bijzonder energiebewust; ze heeft voldoende aan een standaard stopcontact. Voor de communicatie tussen de knooppunten van de supercomputer wordt een ethernet-verbinding toegepast, die gebruik maakt van MPI (Message Passing Interface). Het hele systeem heeft slechts £2.500 gekost (zonder schakelaars) en bevat in totaal 64 processoren en 1 TB geheugen (16 GB SD-card voor elk bord). Voor het ontwikkelen van de software gebruikt professor Cox de gratis "Python Tools for Visual Studio".

 

Als eerste test heeft professor Cox de supercomputer het getal pi laten berekenen, heel passend natuurlijk voor een Raspberry Pi systeem.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items