Team TU Eindhoven verdedigt WK-titel robotvoetbal

10 december 2013, 14:37
Team TU Eindhoven verdedigt WK-titel robotvoetbal
Team TU Eindhoven verdedigt WK-titel robotvoetbal

Van 26 tot en met 30 juni vindt in Eindhoven de RoboCup plaats. Aan dit WK voor autonome robots doen zo’n 2500 deelnemers uit 40 landen mee met reddingsrobots, zorgrobots, dansrobots en natuurlijk voetbalrobots. Het team van de TU Eindhoven verdedigt er de wereldtitel robotvoetbal, die afgelopen jaar in Mexico werd veroverd. Het doel van RoboCup is de ontwikkeling van goedkope en betrouwbare robottechnologie te versnellen ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

 

Er zijn verschillende soorten robotvoetbal op de RoboCup. Er zijn drie competities voor zogenaamde 'humanoids', wandelende robots met armen en benen. Daarnaast is er de Middle Size League, waarin het meest spectaculaire voetbal wordt gespeeld. De TU Eindhoven is momenteel wereldkampioen in deze ‘koningsklasse’. De wedstrijden worden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing.

 

Het toernooi is gratis toegankelijk voor publiek, en vindt plaats op twee locaties in de Genneper Parken in Eindhoven: in het Indoor Sportcentrum aan de Aalsterweg en in het IJssportcentrum Eindhoven aan de Anton Coolenlaan.

 

Foto: Bart van Overbeeke

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items