Telecommunicatiewaakhond slaat aan op „Stuur ons verdachte LED-lampen!“

1 mei 2018, 11:39
Elektor heeft 14 LED-lampen onderzocht op storingen.
Elektor heeft 14 LED-lampen onderzocht op storingen.
Wat voorafging: de DARC (Deutscher Amateur-Radio-Club) klaagde in september 2017 in een persbericht over de duidelijk toenemende storingen in het radioverkeer, draadloze diensten en zelfs in de DAB -ontvangst. Zij wijzen niet correct ontstoorde LED-lampen als schuldige aan. Wij hebben daarover bericht.
 
Elektor heeft van die LED-lampen (en later ook LED-strips) onderzocht en kon dit bevestigen. De telecommunicatiedienst verwelkomt onze oproep om ons verdachte LED-lampen toe te sturen, zodat we die kunnen controleren.

Enkele dagen geleden nam de Bundesnetzagentur, die belast is met het toezien of producten die op de markt verschijnen voldoen aan de EMVG, contact met ons op. Zij zijn blij met onze inspanningen om storende LED-lampen te identificeren. De dienst verwees daarbij naar ons artikel EMC-storingen door LED-lampen in het maart/aprilnummer van Elektor Magazine en verwelkomde speciaal onze uitnodiging aan de lezers om ons verdachte lampen toe te sturen. Verder wil de dienst graag op de hoogte worden gebracht, als er storende lampen worden gevonden. Zij willen dan een onderzoek instellen en deze producten van de markt halen, als ze nog worden aangeboden.

Dat is nogal wat! We geven daar graag gehoor aan en roepen daarom alle lezers en alle zendamateurs nogmaals op:
Stuur ons verdachte LED-lampen!

Stuur ons dus LED-lampen, als u aanwijzingen hebt dat ze radiostoringen veroorzaken.

Adres:
Elektor International Media BV
Postbus 11
6114 ZG Susteren

Voeg een briefje met de tekst „ EMC -LED-lamp“ bij, zodat men op de postkamer begrijpt wat de bedoeling is. Het zou fijn zijn, als u uw inzending ook via email meldt aan redactie@elektor.nl met als onderwerp „ EMC -LED-lamp“. We controleren de lamp dan, publiceren een update als dat nodig is en informeren de telecommunicatiedienst. Dat kunnen we beloven.

PS: Dit geldt trouwens ook voor combinaties van LED-strips met netvoeding, waarbij ook EMC -problemen kunnen opduiken, zoals beschreven in het artikel Over LED-strips… in het mei/juni-nummer van Elektor Magazine.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items