Nadat afgelopen herfst een gigantische storm een massale energiestoring veroorzaakte, die meer dan een miljoen mensen zonder stroom liet zitten, heeft de regering van Zuid-Australië een tender uitgeschreven om tot een oplossing voor energieopslag te komen, die zo’n uitval overbruggen kan. Tesla heeft die tender gewonnen en bouwt nog dit jaar een monster-accu met een capaciteit van 129 MWh en een vermogen van 100 MW.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de firma Neoen, die in de omgeving van Jamestown een windturbinepark beheert. De in de reuzenaccu opgeslagen energie moet dan het energienet van de bondsstaat Zuid-Australië stabiliseren en beschermen tegen spanningsuitval. De accu moet nog in 2017 in gebruik worden genomen. Als Tesla deze deadline niet haalt, moet het bedrijf de installatie gratis verzorgen.

Dit project is niet alleen belangrijk voor Zuid-Australië, maar heeft naast de reclame voor Tesla ook tastbare voordelen. Dit jaar is immers Tesla’s Gigafactory in gebruik genomen en om de prijs van de accu’s te drukken, zet Tesla sterk in op schaaleffecten. En partijen die geïnteresseerd zijn in grote energie-opslagsystemen zijn natuurlijk potentiële klanten voor accu’s, wat de productie van Tesla’s eigen accufabriek zal opvoeren en dus ook de rentabiliteit van de autoproductie kan vergroten, die nu trouwens met de start van Tesla’s Model 3 toch al sterk wordt opgevoerd.