De meeste moderne test- en meetinstrumenten zijn niet meer dan een microcontroller, ondersteund door speciale signaalverwerkingscircuits en een mooi beeldscherm. Ook het Arduino UNO board is gebaseerd op een microcontroller en heeft analoge en digitale ingangen. Het kan dus gebruikt worden als het hart van een meetinstrument. Ook al ontbreken speciale signaalverwerkingscircuits, het kan heel handig zijn in veel situaties waar signalen niet supersnel zijn of waar geen ultrahoge precisie vereist is. In plaats van te investeren in een dure alles omvattende oscilloscoop, is het vaak al voldoende om een paar eenvoudige sketches te schrijven, een paar trucjes te leren en je weg te vinden in een spreadsheet.

Alles is een spanning, zelfs een stroom

In de elektronica kan waarschijnlijk alles wat je wilt meten in een spanning of een stroom worden omgezet, tenzij je heel speciale behoeften hebt. Er zijn sensoren voor bijna alles. Microcontrollers met ingebouwde analoog-digitaal converters kunnen spanningen meten. Een stroom kan in een spanning worden omgezet, en daarom kunnen microcontrollers ook stromen meten.

Testen en meten met een Arduino UNO

In deze webinar presenteren we een verzameling technieken, methoden en trucs om signalen te meten en hardware te testen met behulp van slechts een Arduino UNO board en wat eenvoudige sketches. Hieruit blijkt dat je voor veel meetklussen geen dure apparatuur nodig hebt.

HulpbronnenVertaling: Hans Adams