Testen van motor drivers bij Elektor Labs

9 oktober 2019, 15:37
Elektromotoren zijn overal aanwezig en er zijn motor drivers nodig om ze gecontroleerd te laten draaien. Bij Elektor Labs testen we regelmatig motorbesturingen en we laten deze ook in de praktijk werken. Hier is een kort overzicht van waar we momenteel aan werken.

AC motor driver

Enige tijd geleden ontvingen we het verzoek om een motor driver te ontwikkelen, die in staat is om wisselstroommotoren te besturen voor huishoudelijke apparatuur, zoals wasdrogers en soortgelijke machines. We zijn aan de slag gegaan en na een paar maanden werk hebben we een prototype bedacht dat het werk doet (project nr. 150199).

Naast het leveren van voldoende vermogen voor de wisselstroommotor is elektrische veiligheid ook een belangrijk ontwerpaspect voor een dergelijk apparaat. Daarom hebben we het ontwerp opgesplitst in twee delen: een hoogspanningsbord en een laagspanningsbord met microcontroller.
 
 

Stappenmotor driver

Een ander aankomend project is onze op TMC2160 gebaseerde stappenmotor driver (project nr. 190255). De TMC2160 is een chopper-driver-IC van Trinamic en we hebben er een mooie, kleine print voor ontworpen. Het IC draait in standalone mode en communiceert met een microcontroller via een optisch geïsoleerde SPI-poort. DIP-switches stellen de parameters van de motordriver in.

Deze module is bijzonder geschikt voor CNC-machines, zoals de Wolverine portaalrobot, omdat het een interface biedt die sterk lijkt op die van andere in de handel verkrijgbare drivers. Deze motor driver is niet alleen krachtig en flexibel, maar zorgt er ook voor dat de motoren soepeler en stiller lopen.

 
TMC2160 stepper motor driver
The TMC2160 Stepper Motor Driver has a standard CNC machine interface.

Commerciele motor drivers

We ontwerpen niet alleen onze eigen motor drivers, we proberen ook commercieel verkrijgbare exemplaren uit. Hier is er een van driver van Cyron, de MD10C. Dit is een goedkope 10-ampère, 5 tot 30 volt DC geborstelde motordriver van 10 ampère en onze eerste indruk was dat hij vrij goed werkt.
 
 

Halve H-brug

Hier is er nog een andere van Infineon. Het bord is een IFX007T Arduino-compatibel shield. Dit is geen echte motor driver maar heeft drie halve H-bruggen. In deze video drijft hij twee motoren aan die parallel zijn aangesloten op een oude RC auto.
 
 

Blijf op de hoogte

Motordrivers zijn populair en we zullen zeker meer met hen doen bij Elektor, dus blijf ons volgen.

Volg me op Twitter!
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items