Een goed uitgerust elektronicalab heeft vaak meerdere voedingen, multimeters en diverse meetapparatuur en gereedschappen. Deze instrumenten zijn echter duur en nemen veel ruimte in beslag. In de video van deze week ontdek je het nieuwe boek “The Arduino-Inside Measurement Lab” van Burkhard Kainka, waarin een andere aanpak wordt verkend. Zoals je in de onderstaande video kunt zien, laat het boek zien hoe je de bescheiden Arduino Nano kunt omvormen tot een multifunctioneel meetinstrument dat vele verschillende taken kan uitvoeren.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Arduino!


Het boek begint met het introduceren van het concept van een universeel meetsysteem. Voor leerprojecten die geen hoge frequenties vereisen, richt het zich op de mogelijkheid de Arduino Nano als oscilloscoop en signaalgenerator te gebruiken. De auteur biedt vervolgens verschillende Arduino-schetsen aan voor extra meetmogelijkheden, waardoor lezers de typische meettechnieken leren begrijpen, met aandacht voor meetfouten en praktische beperkingen, vooral voor toepassingen die meer bandbreedte nodig hebben.

In verdere hoofdstukken wordt een softwarematige meetinterface gepresenteerd die de mogelijkheden van de Nano uitbreidt met tweekanaals bediening, DDS-signaalgeneratie en het creëren van verstelbare spanningsbronnen. Dit maximaliseert het potentieel van het project zonder dat extra hardware nodig is. Het boek biedt praktische voorbeelden en toepassingen uit de praktijk, vooral in projecten met operationele versterkers. Bekijk het boek in de Elektor Store en bekijk de onderstaande video:

Ontdek meer!

Wil je meer leren over Arduino, programmeren of elektronica in het algemeen? Bekijk dan al onze educatieve video's en profiteer van de kennis van experts op ons Elektor YouTube-kanaal en ons Elektor Industry YouTube-kanaal. Abonneer je op de Elektor nieuwsbrief voor een regelmatige stroom van deskundige technologische kennis en interessante perspectieven.


Vertaling: Niels Wielders