Maxim introduceert twee thermokoppel-ADC’s met koude las compensatie. De nieuwe IC’s (MAX31850 en MAX31851) zijn voorzien van een 1-Wire interface en hebben een nauwkeurigheid van  ±2 °C (de niet-lineariteit van de sensor niet meegerekend). Ze bevatten alle functies die nodig zijn voor thermokoppel-naar-digitaal conversie. Met de 1-Wire interface kunnen voeding en datacommunicatie voor verschillende sensoren via slechts één dataleiding worden verzorgd, waardoor de bekabeling eenvoudig kan worden gehouden.

 

Het digitaliseren van thermokoppelsignalen is niet eenvoudig omdat thermokoppels een geringe spanningsafgifte hebben, en er bovendien een koude las compensatie nodig is. Bij de nieuwe thermokoppel-converters zijn een ADC, een precisie-referentie, een temperatuursensor voor de koude las compensatie en een 1-Wire interface in één chip geïntegreerd. De converters kunnen met verschillende soorten thermokoppels worden gebruikt (K, J, N, T en E respectievelijk R en S). De IC’s beschikken over een ingebouwd detectiemechanisme voor onderbrekingen en kortsluitingen in de thermokoppels die onjuiste meetwaarden en systeemstoringen kunnen veroorzaken.

 

De nieuwe thermokoppel-ADC’s worden geleverd in een Exposed-Pad TDFN-behuizing met 10 aansluitingen (3 mm x 4 mm x 0,75 mm) en zijn gespecificeerd voor een temperatuurbereik van -40 °C tot +125 °C.