Thread – Internet voor low power-knooppunten

7 januari 2016, 13:48
Thread – Internet voor low power-knooppunten
Thread – Internet voor low power-knooppunten
Het belooft een dynamisch jaar te worden voor de Thread-technologie, zo melden de eerste persberichten van dit jaar over het thema IoT. Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas worden onder andere lampmodules en verschillende sensoren gepresenteerd, die communiceren met behulp van een draadloos protocol. De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Silicon Labs biedt daarvoor geschikte SoC’s en software-stacks aan.

Maar wat is Thread? Eigenlijk is het geen op zichzelf staand protocol, maar eerder een specificatie over welke deelprotocollen worden gebruikt in de IoT-protocolstack. Voor de eigenlijke overdracht van de bits wordt de IEEE 802.5.14-standaard voor draadloze communicatie gebruikt (typisch in de 2,4 GHz-frequentieband met een datasnelheid van 250 kbit/s). 802.15.4 is speciaal ontwikkeld voor batterijgevoede apparaten, die maar af en toe draadloos data hoeven te verzenden; WLAN en Bluetooth zijn daarvoor veel te gulzig met energie.

Ook de bekende ZigBee-standaard is gebaseerd op 802.15.4. In tegenstelling tot ZigBee gebruikt Thread hoger in de protocol-stack standaard Internet-protocollen, namelijk IPv6 en UDP. Maar omdat de maximale lengte van de datapakketten bij 802.15.4 slechts 127 bytes is, terwijl bij IPv6 pakketten met een lengte van meer dan 1000 bytes voorkomen, is er nog een tussenlaag nodig. Deze tussenlaag (bekend als 6LoWPAN) deelt de IPv6-pakketten bij het zenden op in kleinere stukken en zet ze bij het ontvangen weer aan elkaar. Het voordeel van deze oplossing: Dank zij het gebruik van standaard Internet-protocollen kan een draadloos Thread-netwerk (waarin zomaar 250 knooppunten kunnen zitten) gemakkelijk aan een „normaal“ netwerk (WLAN/Ethernet) worden gekoppeld. Zo verenigt Thread twee domotica-werelden; veel experts denken daarom, dat ZigBee en dergelijke protocollen op de lange termijn zullen worden verdrongen.

Meer informatie over Thread is te vinden op de pagina’s van de Thread-Group, een samenwerkingsverband van verschillende ondernemingen:
http://threadgroup.org/ABOUT/Thread-Overview

Thread-informatie van Silabs:
www.silabs.com/thread
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items