Tiende generatie FPGA's en SOC's van Altera

10 december 2013, 14:37
Tiende generatie FPGA's en SOC's van Altera
Tiende generatie FPGA's en SOC's van Altera

Altera heeft zijn tiende generatie FPGA's en SOC's (System-On-Chip) voorgesteld, die volgens de fabrikant een zeer grote rekenkracht en een hoge systeemintegratie combineren met een gering energieverbruik. De IC's van generatie 10 maken gebruik van de meest geavanceerde procestechnologieën die momenteel in de industrie beschikbaar zijn, waaronder het 14-nm Tri-Gate-proces van Intel en het 20-nm-proces van TSMC.

 

De high-end Stratix 10 FPGA's en SoC's worden geproduceerd met Intel's geavanceerde 14-nm Tri-Gate-proces en zijn ontworpen voor toepassing in de meest geavanceerde applicaties in netwerken, communicatie, omroep e.d. De werkfrequentie bedraagt meer dan één gigahertz, tweemaal zo veel als de rekenkracht van de huidige high-end 28-nm FPGA's. Voor toepassingen waarbij een gering energieverbruik belangrijk is, bieden Stratix 10 componenten de mogelijkheid om tot 70% energie te besparen bij een rekenkracht die vergelijkbaar is met de huidige generatie.
Enkele eigenschappen van de nieuwe Stratix componenten: Meer dan vier miljoen logische elementen op een enkele chip ("die"), 56-Gb/s-transceivers, meer dan 10 TeraFLOPs single-precision digitale signaalverwerking, derde-generatie ultra-high-performance processorsysteem en multi-die 3D-oplossingen mogelijk, waarbij SRAM, DRAM en ASIC's worden geïntegreerd.

 

Het midrange-aanbod van generatie 10 bestaat uit de Arria 10 FPGA's en SoC's. Dit zijn de eerste productfamilies van generatie 10 die beschikbaar zullen komen voor gebruikers. Deze bieden de rekenkracht en de mogelijkheden die tot nu toe voorbehouden waren aan de huidige high-end FPGA's. De architectuur is geoptimaliseerd voor TSMC’s 20-nm-process en de vermogensopname ligt 40% lager dan die van de voorgaande productfamilie.
Enkele eigenschappen: 1,15 miljoen logische elementen, geïntegreerde harde IP en een tweede-generatie processorsysteem met een 1,5 GHz dual-core ARM Cortex-A9 processor. Verder hebben ze een vier maal zo grote bandbreedte t.o.v. de huidige generatie en 28-Gb/s-transceivers.

 

De eerste samples van Arria 10 componenten zullen begin 2014 leverbaar zijn. Testchips van 14 nm Stratix 10 FPGA-componenten zullen nog in 2013 beschikbaar komen.


 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items