Transconductantie in buizenversterkers

12 augustus 2015, 00:05
Transconductantie in buizenversterkers
Transconductantie in buizenversterkers
In zijn nieuwe boek "Vanderveen Trans Buizenversterkers" beschrijf buizenspecialist Menno van der Veen hij één van zijn recente onderzoeken. Zou het mogelijk zijn om fouten in buizen en uitgangstransformatoren grondig te compenseren? In de vorige eeuw werden veel manieren ontwikkeld om dat doel te bereiken. Eén van die methoden is in de vergeethoek geraakt. Daarbij werd transconductie toegepast, wat de omzetting betekent van stroom in spanning en omgekeerd.
Menno laat deze methode herleven. De achtergronden en eigenschappen worden zorgvuldig beschreven, evenals de valkuilen. Stuk voor stuk worden deze opgelost. Uiteindelijk resulteert dit in een lijst van strikte voorwaarden.

Met dit gereedschap ontwikkelt hij nieuwe Trans-versterkers, te beginnen met twee gemakkelijk nabouwbare DC-gekoppelde single ended buizenversterkers met ongekend fraaie eigenschappen. Daarna wordt Trans toegepast op versterkers met groter vermogen. Via vallen en opstaan ontstaat de “Vanderveen-Trans-30”, waarin het goede van Trans is geoptimaliseerd.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items