Transistoren gedrukt met nanokristal-inkt

11 april 2016, 09:24
Transistoren gedrukt met nanokristal-inkt
Transistoren gedrukt met nanokristal-inkt
De transistor is de meest fundamentele bouwsteen in de elektronica. De fabricage van transistoren is echter een zeer complex proces dat geavanceerde apparatuur vereist. Wetenschappers van de University of Pennsylvania hebben een nieuwe productiemethode ontwikkeld waarbij transistoren worden "geprint" met vloeibare nanokristal-inkten.

De onderzoekers gingen uit van nanokristallen met de elektrische eigenschappen die nodig zijn voor een transistor en verwerkten deze in een vloeistof, zodat er nanokristal-inkten ontstonden. Ze ontwikkelden zo een bibliotheek van vier inkten: een geleider (zilver), een isolator (aluminiumoxide), een halfgeleider (cadmium-selenide) en een geleider in combinatie met een doteerstof (een mengsel van zilver en indium), waarmee de eigenschappen van de transistor kunnen worden bepaald.

De nieuwe studie die is gepubliceerd in Science, maakt de weg vrij voor elektronische componenten die worden ingebouwd in flexibele en draagbare toepassingen, aangezien het nieuwe procedé met lage temperaturen werkt en daardoor compatibel is met een breed scala aan materialen.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items