45 DVD's per seconde met laserlicht

8 november 2016, 11:44
45 DVD's per seconde met laserlicht
45 DVD's per seconde met laserlicht
In het kader van het THRUST-project (Terabit-throughput optical satellite technology) hebben wetenschappers van het Duitse luchtvaart-onderzoekscentrum DLR een innovatieve transmissietechnologie voor de volgende generatie communicatiesatellieten ontwikkeld. Hierbij worden de satellieten doormiddel van een laserlink met het netwerk op aarde verbonden om zo multi-terabit-datasnelheden te kunnen realiseren. Communicatie met de gebruikers vindt plaats via microgolfverbindingen in de Ka band (26,5–40 GHz), een veelgebruikte frequentieband voor satellietcommunicatie. 

Over een afstand van meer dan 10 km in open veld werd een ongekend hoge transmissiesnelheid van 1,72 terabit per seconde gerealiseerd. Dat is het equivalent van 45 DVD's per seconde. 

Na het bewijs van haalbaarheid in het slechtst denkbare scenario, ligt de focus nu op de stabiliteit van de optische verbinding. In de volgende fase van het DLR-onderzoek zullen metingen worden uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de invloed van de atmosfeer en om een stabiel communicatiepad te realiseren. De kwaliteit van de dataverbinding hangt namelijk tot op zekere hoogte af van de eigenschappen van de atmosfeer. Eerdere simulatieresultaten werden succesvol geverifieerd op het transmissietraject tussen Weilheim en Hohenpeissenberg, een afstand van 10,4 km. 

Zie ik daar een 9-pens RS232-connector in de hoek rechtsonder? 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items