TU Delft met zonneboot bij zomerse Elfstedentocht

10 december 2013, 14:37
TU Delft met zonneboot bij zomerse Elfstedentocht
TU Delft met zonneboot bij zomerse Elfstedentocht

Woensdag 27 juni 2012 onthult professor Wubbo Ockels in Amsterdam de nieuwe zonneboot van het Delta Lloyd Solar Boat Team. Met deze boot willen de studenten begin juli proberen de officieuze wereldtitel terug naar Delft te halen. Van 8 tot 14 juli varen ze de Frisian Solar Challenge, een tweejaarlijkse race voor boten op zonne-energie over het traject van de Elfstedentocht. In 2006 en 2008 werd de race door de studenten gewonnen, in 2010 werd het team derde.

 

De Delta Lloyd Solar Boat is bijzonder door zijn uiterst efficiënte zonnecellen (21,9%) en zijn draagvleugels. Samen zorgen ze ervoor dat de topsnelheid van de boot naar verwachting op 40 km/h komt te liggen. De boot is de eerste draagvleugelboot met beweegbare vleugels, vergelijkbaar met vliegtuigvleugels, waardoor de boot bij verschillende snelheden stabiel kan varen. De zonneboot heeft een lengte van 5,93 m en weegt 135 kg.

 

De weken tot de race gaan de studenten gebruiken om de boot te testen en optimaal voor te bereiden op de start van de Frisian Solar Challenge in Leeuwarden op 8 juli.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items