Elektor Team

Tv bedienen met buigen en draaien

10 december 2013, 14:36
Tv bedienen met buigen en draaien
Tv bedienen met buigen en draaien

Murata heeft in samenwerking met de Kansai University een nieuw piëzoelektrisch organisch materiaal ontwikkeld waarmee een afstandsbediening kan worden gemaakt die reageert op buigen en draaien. De tot nu toe gebruikelijke piëzoelektrische materialen worden beïnvloed door temperatuurverschillen waardoor detectie van buigen en draaien niet goed mogelijk is. Het nieuwe materiaal heeft hier geen last van en biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden voor de bediening van tv’s, maar ook van onder andere smartphones, tablet-pc's en spelconsoles.

 

Door de uiteinden van de nieuwe afstandsbediening in tegengestelde richting te verdraaien kan het vorige of volgende tv-kanaal worden geselecteerd. Met snel verdraaien wordt de videobron geselecteerd. Buigen in de lengterichting regelt het volume, en de aan/uit functie wordt bediend door met de afstandsbediening te ‘wapperen’. Een ingebouwde fotovoltaïsche cel zorgt voor de voeding waardoor er geen batterijen nodig zijn. Doordat de piëzoelektrische laag zeer transparant is, kan deze ook voor diverse soorten aanraakschermen worden gebruikt.

 

De nieuwe afstandsbediening wordt door Murata gedemonstreerd tijdens de CREATEC 2011 die van 4 tot 8 oktober in Tokyo wordt gehouden.

 

Meer info:
http://www.murata.com/new/news_release/2011/0921/index.html

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items