Tweezijdige zonnecellen leveren extra rendement

20 juni 2016, 11:00
Tweezijdige zonnecellen leveren extra rendement
Tweezijdige zonnecellen leveren extra rendement
Het Belgische nano-elektronica onderzoekscentrum Imec heeft een een zeer efficiënte tweezijdige (bifacial) n-PERT (BiPERT) zonnecel ontwikkeld met een zogenaamde bifaciality-waarde van bijna 100%. Het rendement van de cel aan de achterzijde is bijna gelijk aan dat van de cel aan de voorzijde.

Tweezijdige (bifacial) zonnecellen vangen niet alleen het licht op dat op de voorzijde van het zonnepaneel valt, maar ook het licht dat de achterzijde van het paneel bereikt (zoals licht dat wordt gereflecteerd door de achtergrond van wolken, diffuus licht, en zelfs direct licht bij zonsopgang of zonsondergang). Tweezijdige modules kunnen op deze manier meer energie opwekken dan traditionele enkelzijdige modules.

De eerste experimentele partij BiPERT-cellen leverde zeer hoge bifaciality-waarden. De door de achterzijde geleverde stroom (39,8 mA/cm2) was 97% van de stroom die de voorzijde leverde (41,2 mA/cm2). Onder standaaard testcondities bereikten de cellen een rendement van 22,6%, waarbij alleen de voorzijde werd verlicht en er geen reflecterende achterwand aanwezig was. Imec verwacht uiteindelijk een rendement van 26% te halen bij een beperkte bifacial- winst van slechts 15%.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items