U print binnenkort in 3D... met uw telefoon!

17 januari 2016, 16:49
U print binnenkort in 3D... met uw telefoon!
U print binnenkort in 3D... met uw telefoon!
Of 3D-printen u nu boeit of de keel uithangt, in beide gevallen bent u vast onder de indruk van deze nieuwe printer die is gebaseerd op een smartphone. Dankzij een speciaal fotopolymeer kunnen kleine voorwerpen van hars worden gemaakt met behulp van een mechanisme dat eenvoudig op de telefoon kan worden geplaatst. 

Deze nieuwe techniek die door Jeng Ywam-Jeng, professor werktuigbouwkunde bij Taïwan Tech, en zijn team werd ontwikkeld, gebruikt het licht dat van het telefoonscherm afkomstig is om de fotogevoelige hars te bestralen en te verharden zonder dat hiervoor UV-licht of een donkere kamer nodig is. Het is voldoende om de lampen in de kamer te dimmen. 
Een bakje dat de hars bevat wordt boven het scherm van de smartphone geplaatst en een app synchroniseert het licht van het scherm met de beweging van de motor die het geprinte voorwerp laag voor laag over de x-as beweegt. U zult begrijpen dat de goede werking van het apparaat voor een groot deel van deze synchronisatie afhangt. Het zwakke licht van de telefoon maakt dat het proces langzamer verloopt dan bij een ‘echte’ 3D-printer die met fotopolymeer werkt, maar het principe is hetzelfde en het werkt in de praktijk. 
Beoordeel het zelf! 

 
Volgens de uitvinder is hij er in geslaagd om uitgeholde bollen te printen met een wanddikte van 100 µ. Er wordt nu onderzocht hoe de printer aan grotere schermen (tablets, HD-tv’s) kan worden aangepast en hoe de helderheid daarvan kan worden verhoogd. Ook zou dit type printer aan een 3D-scanner kunnen worden gekoppeld om een object te digitaliseren en vervolgens eenvoudig te printen. 

Niet minder verbazingwekkend dan deze slimme uitvinding zelf is de prijs van het kleine apparaat: minder dan € 100. 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items