In de afgelopen maanden heeft de wereld een snelle transformatie doorgemaakt naar het digitaliseren van onze dagelijkse activiteiten – bedrijven, onderwijsinstellingen, individuen, allemaal hebben ze hun dagelijkse routines naar online verschoven.

We gingen van persoonlijke ontmoetingen naar afstand houden, en daarmee hielpen we de pandemie bestrijden en hielden we iedereen veilig.

Maar wat is de impact wanneer we alles naar online verschuiven?

Sinds het begin van cloud computing verloopt alles wat we online doen via datacenters. Deze datacenters bieden basis-internetservices en hebben daartoe meestal complete hardwarevoorzieningen en snelle breedbandige internettoegang, krachtige servers en een betrouwbare computerruimte nodig. In de afgelopen maanden heeft de datacenter-industrie pieken in het online gebruik gekend, en de vraag naar energie en hoge prestaties in datacenters nam snel toe – evenals de energierekening.


In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de datacenter-industrie dezelfde milieu-impact (lees: CO2) heeft als de lucht- en scheepvaart-industrie samen. Het is niet altijd de technologie die alle stroom verbruikt – tot 30...40% van het verbruik komt voor rekening van de koeling van de apparatuur.

Waarom is koelen belangrijk?

Een van de grootste problemen waarmee datacenters worden geconfronteerd, is de koeling. Naarmate het stroomverbruik en de vraag naar rekenkracht toenemen, genereren de servers meer warmte, waardoor ze uiteindelijk langzamer worden. Koeling wordt daarom een prioriteit.

De afgelopen maanden bijvoorbeeld zag Netflix, het online streaming-platform, een ongekend hoge vraag naar rekenkracht, waardoor het bedrijf gedurende meer dan een maand de streaming-kwaliteit in Europa moest reduceren vanwege capaciteitsproblemen.

Wat is de oplossing?

Incooling bouwt op basis van faseverandering koelsystemen van de volgende generatie die de prestaties en efficiëntie van de datacenter-industrie verbeteren. Incooling maakt gebruik van de unieke eigenschappen van koeling op basis van faseverandering om datacenters zonder onderbreking een optimale thermische omgeving te bieden waarin het volledige potentieel van de servers kan worden benut. In tegenstelling tot de traditionele koelsystemen wordt de warmte direct bij bron verwijderd, waardoor overtollige warmte tot 50% efficiënter kan worden afgevoerd.

De markt was te veel gericht op technologieën van de volgende generatie, waarbij de koeling van de elektronica vaak op de tweede plaats kwam; inmiddels wordt daar gezien de huidige klimaatproblematiek anders over gedacht. Energie-efficiëntie is voor de branche een belangrijk item geworden.
 

Incooling heeft zich tot doel gesteld onze planeet af te koelen – één server tegelijk.