Universiteit Twente en Clear Flight Solutions winnen DroneClash

25 februari 2018, 00:00
Het winnende team (foto: Universiteit Twente).
Het winnende team (foto: Universiteit Twente).

De Universiteit Twente en UT-start-up Clear Flight Solutions hebben de eerste editie van DroneClash gewonnen. Droneclash is onder andere door de Nationale Politie georganiseerd. Teams moesten anti-drone-maatregelen bedenken en in een gevecht de drones van de tegenstander onschadelijk maken. Het Twentse team deed dit als beste en ging met de hoofdprijs van 30.000 euro naar huis.

Fighters en Queen

Het Twentse team bouwde voor de wedstrijd drie wendbare, robuuste drones van versterkt koolstofvezel. Twee daarvan, de zogenaamde fighters (de aanvallende drones) vlogen snel naar de tegenstander en deelden rake klappen uit. De Queen (de derde drone) moest hoe dan ook in de lucht blijven.
De Twentse Queen bleek wendbaar genoeg om de fighters van de tegenstanders te ontwijken. UT'er Geert Folkertsma: “We hebben onze winst te danken aan het goede drone-ontwerp, gecombineerd met de vaardigheden van het team. Niels Meerdink, Egbert van der Laan en Tjerk Verbraaken, de andere teamleden, bleken de beste piloten in de competitie en wonnen tevens de prijs voor beste stuurkunst.”

Startup

Geert Folkertsma werkt naast de UT voor Clear Flight Solutions (CFS), de UT-start-up die de robotvogels (Robird) bouwt waarmee vliegvelden vogelvrij worden gehouden. “De UT en CFS bleken een ideale combinatie voor deze competitie. De technologie en faciliteiten van de universiteit met de vaardigheden van de ontwerpers en piloten van CFS. Clear Flight Solutions is overigens op zoek naar meer piloten voor de Robird, dus hopelijk zorgt het succes bij DroneClash ook voor interesse bij andere piloten.”

Anti-drone-maatregelen

De vakgroep Robotics and Mechatronics (RaM) van de UT en Clear Flight Solutions steunden het team met de inzet van tijd, geld en materialen. Zowel RaM als CFS ontwikkelen drone-toepassingen voor onder andere inspectie en onderhoud. CFS vliegt met haar robotvogels op vliegvelden, om ‘echte’ vogels weg te houden bij de start- en landingsbanen. Dit gaat altijd in nauw contact met de luchtverkeersleiding om de veiligheid te waarborgen. Er zijn ook mensen die met commercieel verkrijgbare drones illegaal vliegen boven de stad en bij vliegvelden, waardoor de veiligheid in het geding komt. Vandaar dat de politie hoofdsponsor was van het DroneClash-evenement.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items