Bent u up-to-date?

30 juni 2017, 07:00
Updates beloven positieve dingen: Bug fixes of zelfs nieuwe functies. Dan zou je toch denken: dat is fijn! Maar zo is het allang niet meer. Het vervelende is, dat er zo ontzettend véél zijn. Het is niet alleen, dat mijn auto is veranderd in een multi-microcontroller-systeem op wielen: software is tegenwoordig overal en daarom dreigen er ook overal updates.
Overal? Nog meer dan overal...

Als ik Googel naar het begrip „update“, dan verschijnen alleen al in de Duitse Google „ongeveer“ 1 miljard 960 miljoen treffers. Updates waren vroeger iets waar je je op kon verheugen: de fabrikant had dan ofwel een fout gladgestreken of stelde gratis nieuwe functionaliteit ter beschikking. Maar tegenwoordig zijn ze eerder een bedreiging. Niet alleen auto’s moeten af en toe bij de dealer aan het net gehangen worden, op de eerste plaats staat natuurlijk Windows, dat na een nieuwe installatie een dikke 1000 updates wil downloaden en 100 keer om opnieuw opstarten vraagt. Dat is zelfs voor de dapperste techneuten van tegenwoordig teveel gevraagd. En bij Apple is het niet veel beter. Google biedt voor Android-mobieltjes ouder dan een jaar straks helemaal geen updates meer aan; maar dat maakt de situatie niet echt beter.

En dat is nog lang niet alles: Er komen meerdere keren per jaar updates van de netbeheerders, mijn televisie wil vaker updaten dan ik hem aanzet en zelfs mijn spiegelreflexcamera wil soms nieuwe bits in zijn flashgeheugen, om van de bijbehorende objectieven nog maar niet te spreken. En op mijn mobieltje: sommige apps worden vaker geüpdatet dan ik ze gebruik! En daarbij flitsen Gigabytes aan data over het net. Moet dat zo?
Er zijn allang veel meer microcontrollers op deze aarde dan mensen. We zijn omsingeld. Je vraagt je af, of er nog een WC-bril zonder software is. En alle chips willen altijd weer hetzelfde: „Updates, ik wil een update!“ gillen ze.
Toen vandaag mijn drie vaste telefoons allemaal een update wilden, had ik tijd om erover na te denken, hoe dikwijls elk apparaat per jaar updates wil en hoeveel tijd van mijn leven ik daarmee verspil. Mijn schatting is dat het gaat om veel meer dan 100 updates per jaar, als ik alles bij elkaar optel. Misschien is dat niet representatief, maar ik ben nou eenmaal elektronicus. En als technicus kan ik natuurlijk geen enkele update overslaan. Bij mij is altijd alles up-to-date, dus ik haal altijd alle updates op. Hoe zit dat bij u? Zijn updates voor u ook van een lust tot een last geworden?

Eén ding is zeker: het gaat alleen nog maar erger worden. Denk alleen maar aan wearables, intelligente dit en slimme dat. Misschien moet de politiek binnenkort een update-vrije dag invoeren? Wat vindt u?

Gebruik de commentaarfunctie en geef uw mening!
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items