Mercedes heeft de elektrisch aangedreven Urban eTruck gepresenteerd. De achteras wordt aangedreven door motoren in de naaf. Drie lithium-ion-accumodules met een totale capaciteit van 212 kWh zouden de eTruck genoeg energie moeten leveren voor een actieradius van zo’n 200 km. Daarbij is de truck berekend op een maximum toelaatbare totale massa van 26 ton.
 
Naast het onbetwiste voordeel dat een eTruck lokaal geen uitlaatgassen produceert, is een ander voordeel de afwezigheid van het zware motorgeluid dat doorgaans met een dergelijke truck gepaard gaat. Bekijk en beluister vooral de demo-video die Daimler AG heeft vrijgegeven.
 
Tot voor kort was een dergelijke eTruck praktisch niet haalbaar. Alleen al de kosten voor de accu’s zouden torenhoog zijn. Recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat zowel de prijs als de capaciteit zich positief ontwikkeld hebben, waardoor het concept van de Urban eTruck levensvatbaar werd. Met het oog op de strenge EU-eisen voor het (stads)milieu in de toekomst, is Mercedes met deze truck op de toekomst voorbereid.
 
Meer info: http://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/Mercedes-Benz-is-presenting-the-first-fully-electric-truck-f.xhtml?oid=13092256.
 
Demo-video.