Elektor Team

USB-datalogger meet schakelmomenten

10 december 2013, 14:36
USB-datalogger meet schakelmomenten
USB-datalogger meet schakelmomenten

De Engelse firma Lascar Electronics levert een uitgebredie serie mini-dataloggers met USB-aansluiting, die geschikt zijn voor het meten van diverse grootheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Met de nieuwe EL-USB-5 is het mogelijk om op eenvoudige wijze elektrische gebeurtenissen en niveauveranderingen te volgen. U kunt bijvoorbeeld registreren wanneer een bepaald signaal van 0 V naar 5 V overschakelt of het aantal keren dat een schakelaar wordt gesloten.
Via de ingebouwde batterij registreert de EL-USB-5 datalogger maximaal 32.510 keer de statusverandering of gebeurtenis. Deze gegevens worden opgeslagen in het interne geheugen, mét het tijdstip en de datum waarop zij plaatsvinden.
Metingen klaar? Plug de EL-USB-5 weer in de USB-poort van uw PC en lees via de meegeleverde software 'EasyLog USB' de meetgegevens uit. Deze kunnen in de vorm van een tekstbestand worden geëexporteerd naar Excel.

 

De EL-USB-5 logger kan de volgende metingen uitvoeren:
1 - Event counter
Het sluiten van een potentiaalvrije schakelaar (bijvoorbeeld relais of microswitch). De EL-USB-5 zet een gelijkspanning van ongeveer 3,0 V over de contacten van de schakelaar en meet het wegvallen van deze spanning als de schakelaar sluit. Het aantal events wordt geteld zónder registratie van tijd en datum. De minimale tijd tussen twee events bedraagt 10 ms zonder LED-indicatie van de events en 50 ms mét LED-indicatie van de events.
2 - Event recorder
Dezelfde meting als zojuist beschreven, maar nu wordt iedere event geregistreerd in het geheugen met datum en tijd van het event. De minimale tijd tussen twee events bedraagt 200 ms.
3 - Positive state-change recorder
Detectie van een positieve spanningssprong (opgaande flank) tussen de twee aansluitingen van de logger. De maximale spanningssprong mag 24,0 V bedragen, de minimale spanningssprong 3,0 V. Iedere state-change wordt geregistreerd met datum en tijd van de gebeurtenis. De minimale tijd tussen twee state-changes bedraagt 500 ms.
4 - Negative state-change recorder
Een negatieve spanningssprong (neergaande flank) tussen de twee aansluitingen van de logger. De maximale spanningssprong bedraagt 24,0 V, de minimale spanningssprong 3,0 V. Iedere state-change wordt geregistreerd met datum en tijd van de gebeurtenis. De minimale tijd tussen twee state-changes bedraagt 500 ms.

 

De EL-USB-5 wordt geleverd met twee meetkabeltjes die zijn voorzien van krokodillenklemmetjes. de prijs bedraagt circa € 60 ecl. BTW.

 

Meer info:
www.vego.nl/lascar/el_usb_5/el_usb_5.htm

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items