Joseph Gerber
Heinz Joseph Gerber
(Photo courtesy
National Academy of Engineering)
Vaak is het prima om iets te gebruiken zonder te weten waar het vandaan komt, maar soms is het nuttig om te begrijpen waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Dat is zeker het geval als het gaat om printontwerp en -fabricage, een industrie vol jargon van de laatste tijd en ook uit het verre verleden. Dus als u denkt dat “gerber” gewoon maar de naam van een bestandsformaat is, dan is het goed om verder te lezen.

Heinz Joseph Gerber (1924-1996)

Heinz Joseph of gewoon Joseph werd geboren in 1924 in Wenen (Oostenrijk) en snel bleek dat hij een levendige belangstelling had voor technologie. Hij was joods en kwam in een Nazi-kamp terecht. Toen hij vrijkwam, in 1940, emigreerde hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten waar ze gingen wonen in Hartford in Connecticut. Joseph was een uitstekende student. Hij rondde al snel zijn opleiding aan het Rensselaer Polytechnic Institute af en, tussen zijn huiswerk door, vond hij de Gerber Variable Scale uit, volgens sommigen het krachtigste ontwerpgereedschap sinds de rekenliniaal.

Gerber Scientific Instrument Company

Joseph startte de Gerber Scientific Instrument Company in 1948. In 1953 werd hij door de Amerikaanse Kamer van Koophandel gekozen tot één van de “Ten Most Outstanding Young Men in America.” Tijdens zijn loopbaan verzamelde hij 675 patenten en in 1994 werd hij bekroond met America’s National Medal of Technology, de hoogste erkenning in technologie en innovatie die er is in de VS.

 
Joseph Gerber's Variable Scale (bron Wikipedia, Hannes Grobe/AWI)