Van vaporware naar werkelijkheid: eerste kwantumcomputer online

10 mei 2016, 13:55
IBM’s kwantumcomputer-wetenschapper Jay Gambetta maakt via zijn tablet verbinding met de IBM Quantum Experience (Jon Simon/Feature Photo Service for IBM)
IBM’s kwantumcomputer-wetenschapper Jay Gambetta maakt via zijn tablet verbinding met de IBM Quantum Experience (Jon Simon/Feature Photo Service for IBM)
Hoewel we nog wel even moeten wachten totdat kwantumcomputers bij de MediaMarkt verkrijgbaar zijn, is bij IBM al een voorproefje van ‘qubit’- rekenkracht beschikbaar. Onlangs ging bij het TJ Watson Research Center in New York een vijf-qubit-machine op een cryogene chip online. Deze is onder supervisie van IBM beschikbaar voor gebruik door wetenschappers. Met het via de cloud benaderbare platform IBM Quantum Experience kunnen gebruikers algoritmes en experimenten uitvoeren, met individuele kwantumbits werken en tutorials en simulaties bestuderen die de mogelijkheden van kwantumcomputing laten zien. 

De kwantumprocessor is opgebouwd uit vijf supergeleidende qubits in een architectuur die uitbreiding naar een groter kwantumsysteem mogelijk maakt. Volgens IBM is dit de meest geschikte weg naar de bouw van een universele kwantumcomputer die in staat is om iedere computertaak uit te voeren en voor een aantal belangrijke wetenschappelijke en zakelijke toepassingen vele malen sneller zal zijn dan traditionele computers. 
Op dit moment bestaat er nog geen universele kwantumcomputer, maar IBM voorziet dat er in het volgende decennium kwantumprocessors met 50 – 100 qubits mogelijk zullen zijn. Een kwantumcomputer met slechts 50 qubits kan door geen van de huidige TOP500 supercomputers worden geëmuleerd, hetgeen de enorme kracht van deze technologie illustreert. 

Maar laten we de hardwarekant niet vergeten: Kwantuminformatie is erg kwetsbaar en moet worden beschermd tegen iedere fout die door warmte en elektromagnetische straling kan worden veroorzaakt. Om operaties met een kwantumprocessor uit te voeren moeten signalen van en naar een cryogeen koelsysteem worden overgebracht. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items