Vaste-stof-accu met elektrolyt van glas

2 mei 2017, 15:30
Vaste-stof-accu met elektrolyt van glas
Vaste-stof-accu met elektrolyt van glas
Een team ingenieurs onder leiding van de 94-jarige John Goodenough, mede-uitvinder van de lithium-ion-accu, heeft de eerste volledig uit vaste stof opgebouwde accucellen gemaakt. Deze kunnen leiden tot veiligere, sneller ladende, langer meegaande oplaadbare batterijen voor mobiele apparaten, elektrische auto’s en vaste energieopslag. 

De nieuwe accu is goedkoop, onbrandbaar, heeft een lange levensduur, een hoge volumetrische energiedichtheid – minstens drie keer de energiedichtheid van de huidige lithium-ion-accu’s – en korte laad- en ontlaadtijden – minuten inplaats van uren. 

In tegenstelling tot de vloeibare elektrolyten die in standaard li-ion-accu’s worden gebruikt, maakt de nieuwe accu gebruik van glazen elektrolyten waardoor een alkali-metaalanode kan worden gebruikt. In de huidige accu’s kunnen er aan de anode dendrieten worden gevormd die, als ze de kathode bereiken, een kortsluiting veroorzaken die kan leiden tot explosie en brand. Bij de alkali-metaalanode kunnen geen dendrieten ontstaan, waardoor dit een veel veiliger oplossing is.  

Bron
Foto: public domain
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items