Meer dan 1.200 startups exposeren deze week op consumenten elektronicabeurs de CES 2019 in Las Vegas. Elektor is ook aanwezig om innovaties op te sporen en details te geven over de startups waarvan de technologieën elektronici en makers zeker zullen aanspreken.

Laten we eens kijken naar de meest veelbelovende innovaties.

Argex
Makers, studenten, bèta-docenten en ingenieurs zullen dol zijn op de horlogeX van Argex, een volledig functionele smartwatch die u zelf kunt monteren en programmeren. Het is meer dan een horloge, want het bestaat uit een bouwkit om verschillende projecten te bouwen.
 
Argex watchX at CES 2019
Argex's watchX kit
Het horlogeX is toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, vanaf 9 jaar oud.

"We hebben twee opties. Je kunt het programmeren met Scratch Lego-achtige programmeertaal," aldus Cofounder en CEO Mustafa Tulu. Of, als je een gevorderde gebruiker bent met Arduino IDE, want de watchX gebruikt dezelfde bootloaders en hardware structuur.

Vorig jaar lanceerde het bedrijf de horloge op Indiegogo en ontving 2.000 orders. Nu bieden ze nieuwe accessoires voor watchX, waaronder een gamepad, een roverrobot en een Arduino adapter voor aangepaste projecten. Bekijk hun huidige Indiegogo campagne.

Next Industries
Next Industries is een in Italië gevestigde ontwikkelaar van IoT-sensoroplossingen die zijn TACTIGON SKIN (T-SKIN) gesture controller presenteerde. Met behulp van kunstmatige intelligentie en sensoren fungeert de goed ontworpen controller als een verlengstuk van de hand van een gebruiker en heeft dus talrijke toepassingen.

Voorafgaand aan de introductie van T-SKIN, het nieuwste product van het bedrijf, heeft Next Industries het TACTIGON board gemaakt, een klein board met een gyroscoop, accelerometer, Bluetooth Low Energy en een microcontroller.
 
Next Industries's T-SKIN at CES 2019
The T-SKIN controller
De T-SKIN controller
"Ons nieuwe product, TACTIGON SKIN, is een controller met Bluetooth Low Energy aan boord, een gyroscoop, magnetometer, versnellingsmeter, microcontroller en druksensor", aldus Massimiliano Bellino, CEO van Next Industries.

Het bedrijf is van plan om in februari 2019 een Kickstarter-campagne te lanceren voor de T-SKIN. Aanvullende details zijn beschikbaar op de T-SKIN website.

Kwambio
Kwambio is een innovatief bedrijf gespecialiseerd in on-demand, 3D-gedrukte keramiek. het bedrijf heeft een drukkerij in Oekraïne en heeft het kantoren en showrooms in Londen, New York en Hartford, CT. Deze week presenteert Kwambio op CES twee printermodellen, een industriële printer en een desktop printer die geschikt is voor een kantoor of galerie.
 
Kwambio's 3D printed designs at CES 2019
Kwambip's 3D-geprinte keramiek
Volgens CEO Vlad Usov richt het bedrijf zich op drie marktsegmenten: kunst en design (mooie geglazuurde keramiek), industriële toepassingen (hoge temperatuur keramiek voor functionele onderdelen) en gezondheidszorg (bioprinting en ontwikkeling van implantaten).

"Wij zijn een one-stop onderneming van het poeder - keramiek en bio poeders - tot de hardware en software. En we hebben ook onze eigen faciliteiten, zodat we niet alleen apparatuur te koop en materiaal aanbieden, maar ook on-demand printing services".

BionIT Labs
BionIT Labs is een in Italië gevestigde ontwikkelaar van de Adam's Hand, een myolectrische handprothese voor geamputeerden. Gebaseerd op de technologie waarvoor patent is aangevraagd. Het ontwerp stelt een gebruiker in staat om al zijn vingers te bedienen met één enkele motor.

Andere protheses maken gebruik van vooraf ingestelde poses (bijv. een ronde greep) waaruit de gebruiker moet kiezen om een object vast te pakken. De oplossing van BionIT Labs is nieuw in die zin dat de "gebruiker alleen een object hoeft te benaderen en hoeft te beslissen om het einde te openen of te sluiten zonder voorselectie", aldus Giovanni Zappatore, CEO en oprichter van BionIT Labs.
 
The Adam's Hand from BionIT at CES 2019
BionIT's Adam's Hand op CES 2019
Het bedrijf werd gelanceerd in 2018, maar het project is al enkele jaren geleden van start gegaan.

"Na het winnen van een subsidie van € 30.000,- zijn we overgestapt van het alfa-prototype naar het beta-prototype. Nu zijn we in de fondsenwervingsfase en we zoeken geld om de productcommercialisatie in 2020 te bereiken", aldus Giovanni Zappatore.

We zullen in de komende dagen meer updates van CES 2019 posten. Blijft u op de hoogte.