Direct Current Traction — Elektor Teslameter on Traction
Beeld uit de video Direct Current Traction
van Mark van Helvoort

Al in januari 1997 publiceerden we in Elektuur een project onder de naam Teslameter. In de heel voorzichtige inleiding lezen we: "In een tijd waar elektronica bijna in geen enkel apparaat meer ontbreekt, worden we geconfronteerd met een nieuwe vorm van milieuvervuiling. De zogenaamde elektrosmog blijkt vrijwel overal, zelfs op plaatsen waar men het helemaal niet zou verwachten, op te duiken. Volgens sommige deskundigen heeft de onzichtbare elektrosmog een behoorlijke uitwerking op de lichamelijke conditie van mensen."

EMC-metingen rondom uit gelijkspanning gevoede trams

Nu, ruim 20 jaar later, heeft onze lezer Mark van Helvoort deze Teslameter een beetje aangepast om hem te gebruiken voor EMC-metingen bij uit gelijkspanning (jawel) gevoede trams en bussen. Zijn indrukwekkende resultaten waren te zien in een overtuigende video die was ingezonden voor de recente Elektor Video Olympiade (zie Elektor Magazine september/oktober 2017).
Na zorgvuldige afweging heeft de Jury Mark van Helvoort bekroond met de Grote Prijs: een super 3D-printer ter waarde van bijna € 1.500, voor zijn video ‘Direct Current Traction — Elektor Teslameter on Traction’.  En tenslotte heeft Jan Buiting Mark uitgenodigd om naar Elektor Labs te komen om uit te zoeken hoe het mogelijk is dat dit lang vergeten project (hier gratis te downloaden) deze competitie kon winnen.