Vier kanalen bij 28W

11 januari 2016, 18:44
De FDA801 levert 28W op vier kanalen
De FDA801 levert 28W op vier kanalen
Er was eens een tijd dat audio-ontwerpers zorgvuldig analoge schakelingen ontwierpen volgens klassieke methoden. Frequenties van meer dan 20 kHz waren in de schakeling uit den boze. Als zulke hoge frequenties voorkwamen, was er duidelijk sprake van een storing die moest worden onderdrukt.

Vooral het ontwerpen van vermogensversterkers voor voertuigen was een uitdaging, vanwege de lage boordspanning in auto’s. Met de komst van klasse-D versterkers is dat allemaal veranderd. Een audioversterkerchip ziet er nu eigenlijk precies hetzelfde uit als een microprocessorchip.

Neem nou de nieuwe viervoudige klasse-D versterkers FDA801 en FDA801B van STMicroelectronics. Eén chip levert 28 W per kanaal op vier audiokanalen bij 4 ohm (max 50 W) en kan zelfs luidsprekers met een impedantie van 1 ohm aansturen. Er is één gemeenschappelijke, digitale (I2S) audio-input voor de vier kanalen. De versterkers halen volgens de fabrikant een efficiëntie van 93% en een THD van maximaal 10%. De chip wordt bestuurd via een I2C-bus-interface. Zie voor meer informatie het specificatie-sheet van deze chips.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items