Elektor Team

Vliegende robot voor ruw terrein

10 december 2013, 14:37
Vliegende robot voor ruw terrein
Vliegende robot voor ruw terrein

Onderzoekers van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een kleine ultralichte vliegende robot ontwikkeld die zich voortbeweegt als een vliegend insect, waarbij botsingen met obstakels geen invloed hebben op de af te leggen weg. De robot kan worden ingezet in omgevingen die ongeschikt zijn voor andere robots, zoals gebouwen die bij een aardbeving zijn ingestort, waarbij de ingebouwde camera waardevolle informatie aan de hulpverleners kan doorgeven. Door het ontbreken van anti-botssensoren is de robot klein en licht, en kan deze bijvoorbeeld ook worden ingezet in een ruimte die vol rook staat.

 

De Gimball heeft een diameter van 34 centimeter en weegt slechts 370 gram. De elastische bolvormige kooi beschermt het apparaat tegen beschadiging bij botsingen. Een gyroscopisch stabilisatiesysteem, bestaande uit een dubbele ring van koolstofvezel, houdt de robot verticaal georiënteerd. De Gimball wordt aangedreven door twee propellers en bestuurd met vinnen. Bij een proefvlucht in de bossen bij Lausanne werd een traject van enkele honderden meters succesvol afgelegd, ondanks een flink aantal botsingen met boomstammen.

 

De Gimball zal aan het publiek worden gepresenteerd tijdens de IREX-conferentie die van 5 tot 9 november 2013 in Tokyo wordt gehouden.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items