Vliegtuig op zonne-energie rond de wereld

26 juli 2016, 10:00
Vliegtuig op zonne-energie rond de wereld
Vliegtuig op zonne-energie rond de wereld
De Solar Impulse 2 is vanochtend vroeg geland in Abu Dhabi. Het is het eerste vliegtuig dat rond de wereld is gevlogen enkel op zonne-energie – 40.000 km. Onder commando van piloten Betrand Piccard en André Borschberg is het vliegtuig al sinds maart onderweg.
 
De Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte van 72 m, groter dan die van een Boeing 747. De vleugels dragen meer dan 17.000 zonnecellen die gedurende de dag de accu’s aan boord opladen zodat het vliegtuig ook ‘s nachts kan vliegen. Overdag klom het vliegtuig naar 29.000 voet (~8800 m) en ’s nachts ‘zweefde’ het terug naar 5.000 voet (~1500 m) om stroom te besparen. De lange reisduur komt mede door de ‘cruise speed’ van het vliegtuig: 50 km/u. Ondanks de spanwijdte is het vliegtuig erg licht met slechts 2,3 ton. Een kwart van dit gewicht komt voor rekening van de accu’s.
 
Overigens is het voor de piloten geen pretje geweest. In de onverwarmde en niet op druk gehouden cabine was plaats voor één stoel, die ook dienst deed als toilet. Om het langste stuk – van Japan naar Hawaii – te overbruggen, vloog Borschberg 5 dagen ononderbroken, een nieuwe wereldrecord voor de langste ononderbroken reis.
 
Meer info op www.solarimpulse.com.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items