De vloeistofniveauschakelaars van de serie Optomax Digital kunnen bijna alle soorten vloeistof detecteren, zowel die op basis van olie als van water. Elke unit bevat een infrarood (IR) LED-emitter, een fototransistor en een microcontroller in een behuizing vanaf 22,7 mm lengte en 12 mm doorsnede.

Omdat ze geen bewegende delen bevatten, in tegenstelling tot conventionele mechanische vlotterschakelaars, kunnen de nieuwe sensoren van SST Sensing Ltd. niet klem raken en zijn ze niet onderhevig aan slijtage, wat een lang, onderhoudsvrij leven garandeert. De werking van de vloeistofniveauschakelaars wordt niet beïnvloed door omgevingslicht, dankzij het geavanceerde optische ontwerp en bedrijfseigen signaalconditioneringsalgoritmen. Schuimlagen bovenop de vloeistof beïnvloeden de werking niet.

De sensoren kunnen worden gevoed met een spanning van 4,5 V tot 15,4 V en trekken een stroom van maximaal 2,5 mA. De sensoren zijn leverbaar voor naar keuze een hoog of laag uitgangsniveau in lucht en er is een PWM-optie voor maximale bedrijfszekerheid en foutloze werking. Ze kunnen een druk van maximaal 20 bar weerstaan en werken binnen het temperatuurbereik van -25°C tot +80°C (er zijn ook versies verkrijgbaar voor -40°C tot +125°C).