Voorkom oververhitting van uw Raspberry Pi 3

27 december 2016, 13:42
Voorkom oververhitting van uw Raspberry Pi 3
Voorkom oververhitting van uw Raspberry Pi 3
Het klinkt zo goed! De ‘nieuwe’ Raspberry Pi 3 heeft een nieuwe Cortex-A53 quad-core-processor met 64-bits architectuur en verslaat wat betreft prestaties/kloksnelheid vrijwel alle eerdere versies.
 
Maar er is ook een keerzijde. In een aantal posts zoals deze op de Raspberry Pi subreddit wordt bezorgdheid geuit over het feit dat de nieuwe processor van de Pi 3 bij volle CPU-belasting extreem heet wordt. Hoewel de Raspberry Pi Foundation al op verschillende gevallen van oververhitting heeft gereageerd en ook een firmware-update heeft gepubliceerd, wilden de mensen van 6SigmaET precies uitzoeken waarom de processor zoveel bezorgde reacties veroorzaakte – en wat klanten eraan zouden kunnen doen.
 
6SigmaET ontwikkelde een gedetailleerd thermisch simulatiemodel dat is gebaseerd op de beschikbare data van de Raspberry 3. Dit stelde het bedrijf in staat om de temperaturen van de onderdelen in verschillende behuizingen en omgevings-scenario’s te onderzoeken. Deze simulatie werd vervolgens vergeleken (6SigmaET zegt zelf: ‘gekalibreerd’) met meetresultaten van een warmtebeeldcamera. Zowel de metingen als de simulatie toonden aan dat de CPU van de Pi van nature erg heet wordt, zo’n 110 °C. Hoewel dit niet zo heet is dat de CPU ermee ophoudt, zal het waarschijnlijk wel de levensduur verkorten als hij steeds op deze temperatuur blijft werken.
 
Dit probleem wordt alleen maar erger als de RPi 3 in een standaard plastic Raspberry Pi behuizing wordt gemonteerd. In dat geval kan de temperatuur namelijk oplopen tot 120 °C en dat is teveel voor langdurig gebruik. Een koellichaam is hier duidelijk de beste oplossing omdat dit beter zal koelen dan bijvoorbeeld een ventilator of extra ventilatieopeningen in de Pi-behuizing.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items