Op zoek naar een leuke tool om toe te voegen aan je werkruimte? De VTSS230 2-in-1 SMD hetelucht-reworkstation van Velleman combineert een traditionele SMD-soldeerbout met een heteluchtbout en is ongeveer net zo groot als een normaal station.

Mijn laboratorium werkbank

Op mijn labtafel staan ​​twee soldeerstations, één voor nauwkeurig (SMT) werk met een fijne punt en een tweede station voor zwaar werk met een dikke punt. (Voor echt grote dingen gebruik ik een hetelucht-pistool.) Ik heb ook een hetelucht-soldeerstation, maar het neemt te veel ruimte in beslag, dus stel ik het alleen op als ik het echt nodig heb. Dit is jammer, want het zou veel meer gebruikt worden als ik het op de tafel zou kunnen laten staan.

Om SMT-onderdelen te desolderen ga ik ofwel rond het onderdeel en verwarm elke pin beetje bij beetje of ik gebruik beide soldeerbouten tegelijkertijd, wat niet erg gemakkelijk is, maar goed werkt op onderdelen met twee aansluitingen. Het desolderen van grote componenten of onderdelen met veel pinnen gaat het gemakkelijkst met hete lucht, tenzij je het niet erg vindt om het onderdeel kapot te maken (of het board, een eenvoudige klus met een verfbrander).

VTSS230: twee voor de prijs van één

Als u zich in een vergelijkbare situatie als ik bevindt, dan bent u misschien geïnteresseerd in het VTSS230 2-in-1 SMD-hetelucht-reworkstation van Velleman. Dit is een handig, ruimtebesparend apparaat dat een traditionele SMD-soldeerbout combineert met een heteluchtbout. Het is geen superdeluxe apparaat, maar heeft alles wat je nodig hebt en is ongeveer net zo groot als een normaal station.

Elk bout heeft zijn eigen aan / uit-knop en temperatuurregeling, dus het zijn echt twee onafhankelijke stations die een basisstation van 2 kg delen. De temperatuurweergave kan worden ingesteld op Celsius of Fahrenheit met een schuifschakelaar.
 
Velleman VTSS230


De "normale" soldeerbout is een 24 V, 60 W type met een scherpe punt. De VTSS230 wordt geleverd met één tip, maar er zijn er nog vijf beschikbaar als opties (wat in totaal zes maakt). De temperatuur wordt ingesteld met up-down-drukknoppen van 50°C tot 480°C (wat heter is dan al mijn huidige soldeerbouten kunnen gaan). Een standaard/houder met spons wordt natuurlijk meegeleverd.

VTSS230: Heteluchtstation

Het heteluchtstation is een apparaat van 300 W met instelbare temperatuur van 100°C tot 500°C. De luchtstroom wordt geregeld met een potentiometer. Er worden drie mondjes meegeleverd. Het rare is, althans voor mij, dat de houder, die aan het basisstation is bevestigd, verkeerdom lijkt te zitten. Hij blaast hete lucht naar je toe en waag het niet ernaar te grijpen zonder te kijken!

Sleep-mode om slijtage te voorkomen en energie te besparen

Als de soldeerbouten in hun respectievelijke houders zitten, worden ze in sleep-mode gezet. Hierdoor gaan ze langer mee en verbruiken ze minder energie, een typische win-winsituatie. Als je een soldeerbout uit de houder haalt, start het op en keert het snel terug naar de ingestelde temperatuur.

Al met al is de Velleman VTSS230 een behoorlijk coole (of moet ik zeggen hot?) tool en een mooie toevoeging aan elk elektronicalab.

Vertaling: Hans Adams