Waarom de PCB Visualizer?

24 februari 2017, 08:00
Waarom de PCB Visualizer?
Waarom de PCB Visualizer?
Eurocircuits heeft haar services in de loop der jaren (het bedrijf is al meer dan 25 jaar in de running) zo ver uitgebreid, dat het haast oneerlijk is haar puur een printfabrikant te noemen. Naast de printproductie – dat blijft wel haar belangrijkste dienstlevering – biedt Eurocircuits tal van tools aan, zowel hardware als software, die de elektronica ingenieur zo goed mogelijk proberen te ondersteunen bij het ontwerpen en produceren van een werkend product. Maar waarom doet Eurocircuits dat? Wat beweegt een bedrijf om allerlei software-tools te ontwikkelen en nota bene gratis aan te bieden?
 
25 Jaar geleden werden PCB’s nog ‘met de hand’ ontworpen met dunne zwarte tape op een stuk mylar. De tape representeerde de kopersporen en het ‘ontwerp’ werd gefotografeerd, waarna de film werd gebruikt voor de productie van de print.
Midden jaren ’90 heeft de opkomst van de computer ervoor gezorgd dat dit proces volledig is vervangen door het digitale CAD-proces. Maar het waren (grotendeels) nog wel altijd dezelfde ingenieurs die de printen ontwierpen in de – destijds doorgaans nogal prijzige - ontwerppakketten. Zij wisten dus uit ervaring ook heel goed wat er wel en niet gefabriceerd kon worden en waar de knelpunten zaten. Desondanks waren “check plots” nog altijd gebruikelijk - de ontwerper kreeg de productie-films nog een laatste keer ter controle te zien, vóór de printfabrikant het productieproces startte.
 
In de laatste jaren zijn PCB-ontwerppakketten aanzienlijk uitgebreider én betaalbaarder (sommige zelfs gratis) geworden en is het ontwerpen van een print bij veel bedrijven vaak niet écht een specialisatie meer. Steeds vaker ontwerpt de bedenker van de schakeling ook de print. Eurocircuits ziet in de aanlevering van CAD-data steeds minder ‘productie-klare’ ontwerpen en merkt dat hier een hiaat in de kennis aan het vallen is. De ontwerper gaat er min of meer vanuit dat de data die hij of zij aanlevert volledig correct is en dat de printfabrikant zijn/haar aangeleverde PCB-data correct interpreteert. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn en dan gaat het natuurlijk mis. De geproduceerde print is onbruikbaar en de klant is teleurgesteld en kan nogmaals data aanleveren die hopelijk nu wél correct geïnterpreteerd wordt.
 
Dat dat beter moet én kan, bewijst Eurocircuits met de gratis online-toolset die zij inmiddels al een aantal jaar aanbiedt en voortdurend uitbreidt en upgrade. De PCB Visualizer heeft hierbij de eigenlijke hoofdfunctie: het visualiseren van het ontwerp nog vóórdat het geproduceerd is. Even de voordelen van de PCB Visualizer op een rijtje:
 
  • Hij laat zien hoe de systemen van Eurocircuits de aangeleverde data interpreteren.
  • Dat doet hij zonder dat je daadwerkelijk een order hoeft te plaatsen.
  • Je kunt dus al op voorhand checken of je ontwerp geproduceerd zal worden zoals je het wilt hebben.
  • Via PCB Checker, een ingebakken tool in PCB Visualizer, zie je direct of en waar problemen in je ontwerp zitten, zodat je dit kunt gaan oplossen.
  • Voor het productieproces kritieke gedeeltes zie je van tevoren in de tool Plating Images.
  • Via de PCB Visualizer zie je direct of je print voldoet aan de productiespecificaties die je gekozen hebt of dat je bijvoorbeeld te kleine boordiameters hebt gebruikt. Hierdoor hoef je niet te wachten op de terugmelding van de printproducent en bespaar je dus tijd.
  • De PCB Visualizer laat je ook eventuele aanpassingen zien die het systeem gemaakt heeft aan je ontwerp om de PCB te kunnen produceren.
 
Onderstaande video toont het gebruik van deze online tool in het hele bestel/productieproces:
 

 
Om op onze vraag terug te komen waarom een bedrijf een dergelijke, haast onmisbare tool gratis zou willen aanbieden... Dirk Stans, Managing partner Sales and Marketing bij Eurocircuits, zegt hierover: “We willen hier de klant niks verkopen, maar iedereen aan zijn geluk helpen, waardoor ze hopelijk bij ons bestellen.”

Wij zijn in ieder geval zeer positief over de hulp die de tools bieden. Ze komen goed van pas wanneer ons lab PCB's voor prototypes bestelt of wanneer grotere batches nodig zijn voor de productie van kits of modules!
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items