Waarom introduceert DeltaProto de Prototip?

16 april 2019, 13:30
Waarom introduceert DeltaProto de Prototip?
Waarom introduceert DeltaProto de Prototip?
Waarom introduceren we de Prototip? Omdat de productie van proto’s beter kan. Het proces kan makkelijker en met minder (onnodige) fouten. Daardoor kunnen we sneller en op den duur goedkoper werken.

Bij DeltaProto assembleren we kleine series PCBs. Tijdens dat werk komen we zaken tegen die gewoon handiger kunnen. Deze praktische tips, rechtstreeks van de werkvloer, noemen we Prototip. En delen we. Zodat jij sneller over een geassembleerde pcb beschikt die perfect is. Dat alleen al is winst. Maar ook de productiekosten kunnen op termijn omlaag.

Vergelijk het met het ophangen van een schilderij
Het is direct duidelijk hoe je een schilderij moet ophangen. Met uitzondering van een Piet Mondriaan misschien. Met het plaatsen van een component op een printplaat is dat lastiger. Dat kan vaak op verschillende manieren. Bijvoorbeeld omdat ze vierkant zijn en er aan alle kanten gelijk uitzien. Een fout is dan snel gemaakt.

ProtoTip 1: De oplossing: Rotatie-Indicatie
Geef middels een indicatie aan wat de juiste rotatie is van een component op een printplaat.
Plaats deze indicatie buiten de omtrek. Op die manier is controle na assemblage nog steeds mogelijk.
Is het te vol met tekst tussen de componenten? Dan is een indicatielijn vaak de oplossing. Die past bijna altijd. Bovendien is zo’n lijn na assemblage nog goed zichtbaar voor controle.

Voorbeeld 1

De indicatie is goed te zien, maar valt weg na assemblage. Dat maakt controle lastig.

Voorbeeld 2

De indicatie staat buiten de omtrek. Dat is al beter, maar vaak staat het al te vol met tekst.

TIP 1!

Checklist
  1. Zorg dat altijd zichtbaar is hoe de rotatie van een component moet zijn
  2. Zorg dat de rotatie van een component ook ná plaatsing zichtbaar blijft
Voorkom fouten door onduidelijkheid, pas Rotatie-Indicatie toe

Heb je zelf een Prototip?
Dan horen we die graag! Stuur gewoon even een mailtje naar harm@deltaproto.com. Laten we vooral van elkaars ervaringen leren. Je vindt op onze website regelmatig nieuwe Prototips. We verzamelen ze allemaal in een checklist die nog flink zal groeien de komende tijd. Kom dus vooral terug op onze site voor de laatste tips. Of nog praktischer: meld je hier aan voor onze nieuwsbrief om tips en updates te ontvangen.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items