Elektor Team

Wasbare antenne voor reddingsvesten

10 december 2013, 14:36
Wasbare antenne voor reddingsvesten
Wasbare antenne voor reddingsvesten

Het European Space Agency (ESA) heeft in samenwerking met de Tampere University of Technology (Finland) een flexibele wasbare antenne ontwikkeld voor gebruik met persoonlijke noodbakens die geschikt zijn voor het Cospas-Sarsat netwerk van opsporings/reddings-satellieten. De slijtvaste antenne is bestand tegen blootstelling aan water en kan onzichtbaar in reddingsvesten en kleding worden ingenaaid. Recente praktijktesten hebben aangetoond dat een drenkeling die een reddingsvest met deze nieuwe technologie draagt binnen enkele minuten kan worden gelokaliseerd.

 

Het Cospas-Sarsat netwerk wordt gevormd door noodbakens in vliegtuigen en schepen, persoonlijke noodbakens, ontvangers in satellieten, grondstations, ‘mission control centres’ en coördinatiecentra voor reddingsoperaties. Het wordt gesponsord door Canada, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten van Amerika, en is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar operationeel. De bakens werken op een frequentie van 406 MHz. Sommige bakens beschikken over de mogelijkheid om hun eigen positie te melden. De positie van bakens die dit niet kunnen wordt door de satellieten met behulp van Doppler-verschuiving bepaald.

 

De nieuwe antenne valt naast de mechanische eigenschappen ook op door de afmetingen die relatief klein zijn ten opzichte van de gebruikte golflengte.

 

Meer info:
http://www.esa.int/esaCP/SEMO3L6UXSG_index_0.html

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items