Elektor Team

WATCHIE, locatiedetector voor personen

10 december 2013, 14:36
WATCHIE, locatiedetector voor personen
WATCHIE, locatiedetector voor personen

De Zwitserse firma LOSTnFOUND die is gespecialiseerd in intelligente oplossingen voor het opsporen en monitoren van mensen en producten, heeft een nieuw product ontwikkeld met de benaming WATCHIE. Het gaat hierbij om een horloge dat de locatie van personen bijhoudt en naar behoeft doorstuurt naar een ontvanger. Op die manier kunnen bijvoorbeeld mensen die lijden aan Alzheimer gemakkelijk worden opgespoord als ze niet meer weten waar ze zich bevinden.

 

Het WATCHIE-horloge maakt gebruik van een LEON GSM en NEO-6 GPS module van u-blox, een eveneens Zwitserse fabrikant van GPS-chips en -modules. Hiermee is het mogelijk de locatie van het horloge vast te stellen met behulp van zowel GPS-data als GSM-gegevens. Zo kan nauwkeurig in en buiten een woning de positie worden bepaald.

 

Het bekroonde product WATCHIE werd door LOSTnFOUND voorgesteld op de 27e internationale conferentie voor de Alzheimer-ziekte in Londen. Elk jaar komen er wereldwijd miljoenen Alzheimer-patiënten bij en het wordt een steeds groter probleem om voor die mensen te zorgen en ze in de gaten te houden. Met WATCHIE denkt men een uitstekende oplossing te hebben gevonden voor een 'persoonlijke' begeleiding van zulke mensen.

 

Door de dubbele localiseringstechniek in het WATCHIE-horloge kan de locatie van de drager altijd worden vastgesteld, ook bij zwakke GPS-signalen (bijv. in een ziekenhuis of een verzorgingstehuis). In dat geval wordt namelijk de positie vastgesteld door de signaalsterkte van de verschillende GSM-zendmasten in de omgeving te meten.

 

WATCHIE werkt in 145 landen met een geïntegreerde SIM-kaart. Het horloge is betaalbaar, flexibel en gemakkelijk te configureren en gebruiken. Het bevat onder meer een paniekknop die ervoor zorgt dat de locatie direct wordt uitgezonden, een valdetectie en programmeerbare veiligheidszones waarbij het horloge een melding geeft als de drager zo'n zone verlaat. Er is uitgebreide gebruiksvriendelijke webgebaseerde software beschikbaar voor het beheren van meerdere horloges

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items