Whadda is de nieuwe naam van Velleman for Makers. De Whadda Soldering & Programming Kits is een verzameling kleurrijke en lichtgevende decoratieve en seizoensgebonden objecten. De kits zijn gebaseerd op de Arduino Nano Every en bevatten veel RGB LEDs. Ze bevatten alle benodigde onderdelen (geen gereedschap of voeding) en zijn voorgeprogrammeerd, dus eigenlijk heb je alleen een soldeerbout en een kniptang nodig om ze in elkaar te zetten.
 
Ik kreeg de kans om twee van deze bouwpakketten in elkaar te zetten: het Poly Rendier en de Kerstboom. Het Poly rendier is stijlvol wit met oranje; de kerstboom is groen, zoals te verwachten. Beide prints hebben 24 adresseerbare RGB LED's. Merk op dat deze prints nogal groot zijn, zoals aangegeven door het 'XL' achtervoegsel. Beide zijn ongeveer 27 cm hoog bij een breedte van 17 cm voor het rendier en 19 cm voor de boom.

Whadda XL's zijn gemakkelijk te bouwen.

Op het eerste gezicht ziet de handleiding er wat beknopt uit, één dubbelzijdig A4'tje, maar ze bevat alle informatie die nodig is om de kit in 11 eenvoudige stappen (waarbij stap 11 optioneel is) in elkaar te zetten. Elke stap komt overeen met een type onderdeel en in de meeste gevallen betreft het slechts één onderdeel. Let op de polariteit bij het monteren van de dioden en de elco’s. De Arduino Nano Every wordt direct op de print gesoldeerd. Nogmaals, zorg ervoor dat deze in de juiste richting wijst.
 

 
Whadda XL Poly Reindeer component side
De Arduino Nano Every wordt rechtstreeks op de print gesoldeerd.
Alle onderdelen zitten aan de achterkant van de printplaat, behalve de LED's. De onderdelen worden ook aan de achterkant gesoldeerd, behalve de USB-connector.

Pas op met de LED's!

Monteer de LED's met zorg en aandacht, want ze passen op twee manieren, wat verwarrend kan zijn. Als je ze verkeerd plaatst, kunnen ze kapotgaan wanneer je de voeding inschakelt. Een verkeerd geplaatste LED omdraaien is niet zo eenvoudig. Ook zijn de LED's er in twee maten, 5 mm en 8 mm, dus zorg ervoor dat je ze op de juiste plaats monteert.

Je Whadda XL gebruiken

De LED's worden aangesloten als twee strings, één van 5 mm types en de andere van 8 mm types. De jumper maakt het mogelijk de twee strings in serie te schakelen tot één lange string (positie '1 string', standaard).

Je kunt de kit voeden via een 5 V USB-telefoonoplader. Een geschikte voedingskabel is bij de kit inbegrepen. De Arduino Nano Every is voorgeprogrammeerd en met de drukknop kun je de verschillende lichtanimaties doorlopen die het voorstelt. Wanneer alles naar behoren werkt, kun je de print in zijn houten steun plaatsen.

 
Whadda XL Christmas tree in support
Met de houten steun kan je het object plaatsen waar je maar wilt.

Programmeer het zelf

De kits zijn ook bedoeld voor zelfprogrammering en informatie over hoe dat moet is te vinden op de Whadda website. De demosoftware staat in de downloadsectie. Verlengstekkers en een USB-programmeerkabel zijn bij de kit inbegrepen, ook zijn er uitbreidingsmodules verkrijgbaar op de website.
 


Vertaling: Willem den Hollander