Vaarwel schietlood, welkom intuïtieve elektrische schroevendraaier

Elektor TV - tournevis électrique - ES121 Motion Control Electric Screwdriver (Steel)
Dit is geen gadget, maar een echt stuk
gereedschap, een elektrische schroevendraaier
die zowel amateurs als profs kan overtuigen!
De technieken van ontwerp, constructie en fabricage veranderen voortdurend. Het spreekt dan ook vanzelf dat ook ons gereedschap soms gemoderniseerd moet worden. En dat betekent dat er weer eens geld over de toonbank gaat, tot genoegen van de koper èn van de verkoper. Dus verschijnen er soms gereedschappen op de markt, waar nog nooit iemand van had gehoord, zoals bijvoorbeeld een laser-waterpas. Heel snel verdringt dat de andere gereedschappen (het schietlood en de normale waterpas), die ons toch eeuwenlang trouw hebben gediend zonder ooit veel te zijn veranderd. Opeens zijn ze definitief gedegradeerd.
Het tempo waarin we ons gereedschap vernieuwen heeft iets te maken met ons karakter. Het ligt eraan of u graag de nieuwste speeltjes in handen hebt, of u zich aan dingen hecht of juist strikt rationeel te werk gaat. Wie de vraag "heb-ik werkelijk behoefte aan een intuïtieve schroevendraaier?" stelt, heeft die eigenlijk al beantwoord. Vroeger of later gaat dat ding er komen. Er komt een moment dat de curve van de verleiding en de curve van de behoefte (reëel of gevoeld) elkaar kruisen.

Op een dag sneuvelt het spaarvarken voor de aanschaf van een elektrische schroevendraaier

Op het gebied van mechanische handgereedschappen, zoals de schroevendraaier, zien we niet vaak spectaculaire verbeteringen. Met elektronica ligt dat anders, die wordt op magische wijze steeds weer geminiaturiseerd en duikt overal op. Maar het blijkt heel moeilijk om energiebronnen, vermogenselektronica en displays te miniaturiseren, zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van het nieuwe product. Dankzij de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van LiPo-cellen, de miniaturisatie van mechanische onderdelen en van vermogenselektronica, krijgt nu ook de oude, vertrouwde schroevendraaier een verjongingskuur. Als u nog vooroordelen hebt tegen dit soort innovaties, is het nu tijd om die nog eens tegen het licht te houden.

Intuïtieve besturing van de draairichting

Het ontwerp van dit nieuwe handgereedschap is heel verrassend. Zo heeft het bijvoorbeeld een intuïtieve besturing van de draairichting door de hoekpositie van de hand waarmee u de schroevendraaier vasthoudt. Dat geldt ook voor de besturing van snelheid: door de hoek waaronder u de schroevendraaier vasthoudt kunt u de rotatie ook versnellen of vertragen.
Deze uitstekende video, zonder toeters en bellen, geeft heldere en overtuigende informatie over de elektromechanische eigenschappen van een robuuste elektrische schroevendraaier, gemaakt van roestvrij staal, met een planetaire tandwielvertraging van 1:64 en 380 rpm. De auteur laat heel goed de details zien, die een ervaren gebruiker zal weten te waarderen. Ik denk bijvoorbeeld aan het zeer hoge koppel van de schroevendraaier bij stilstand (30 kgf·cm), ideaal voor het met de hand losmaken van sterk aangedraaide schroeven. Daarna wordt overgeschakeld naar snel, gemotoriseerd losschroeven met een normaal koppel (1,5 kgf·cm).