idee: Petre Petrov (Bulgarije)

Drieweg-audioversterker

Het hier gepresenteerde ontwerp mag weliswaar in de categorie ‘low-fi’ vallen, maar desondanks biedt het enkele interessante mogelijkheden, zoals uit het onderstaande schema moge blijken.

 

Het is de bedoeling voor deze versterker een externe voeding voor een laptop/notebook te gebruiken. Die zijn her en der voor weinig geld te koop, en leveren doorgaans een uitgangsspanning van 19 VDC. Een nadeel kan zijn dat dergelijke voedingen vaak teveel ‘rommel’ op de uitgangsspanning hebben, daarom is een LC-filter gebruikt om ruis zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Als eigenlijke versterker wordt de bekende LM380 (of LM384) gebruikt; en dan maar liefst drie keer – om een drieweg-versterker te maken, dus gescheiden signaalwegen voor laag, midden en hoog. De hiervoor benodigde filters kunnen desgewenst met schakelaars (S3...S8) worden overbrugd.

De versterker heeft voor laag, midden en hoog ook gescheiden ingangen, maar die kunnen met schakelaars S1 en S2 worden gecombineerd.

De schakeling is niet bijzonder kritisch, en kan relatief eenvoudig op gaatjesprint worden opgebouwd.

Een paar opmerkingen: de versterker-IC’s kunnen behoorlijk warm worden; een deugdelijk koellichaam is zonder meer verplicht. Afhankelijk van de impedantie van de gebruikte luidsprekers moet de waarde van de uitgangscondensator worden aangepast, zoals in het schema aangegeven.

Zowel de LM380 als de LM384 hebben een intern vastgelegde versterkingsfactor van 50, bij een ingangsimpedantie van 150 kΩ. Bij een voedingsspanning van 19 V bedraagt het maximale uitgangsvermogen (bij een THD van 10%) ongeveer 3 W.

Het schema hierboven is waarschijnlijk te klein uitgevallen om duidelijk te kunnen lezen; daarom hebben we het in groter formaat als gratis download bij dit artikel bijgevoegd.